Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumetrii în justiție: Nașul din CSM își deleagă finul șef în DNA, în lipsa vechimii legale

Digi24.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Secția pentru procurori a CSM trebuie să decidă, în ședința de marți, 26 octombrie, cu privire la propunerea de delegare în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA a procurorului Adrian George Matei.

Adrian George Matei este cunoscut pentru că a intrumentat dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Mai recent, Matei a confirmat clasarea unui dosar în care era vizat Dan Barna. Procurorul este finul lui Cristian Ban, membru CSM, omul care face și desface totul în Secția pentru procurori a Consiliului. Astfel, nașul va trebui să decidă delegarea finului în funcția de conducere.

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004, „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Procurorul Adrian George Matei a fost numit în funcție prin decret semnat de președintele Traian Băsescu pe data de 8 februarie 2010. Dacă punem la socoteală și doi ani la Institutul Național al Magistraturii, procurorul are mai puțin de 14 ani vechime. Astfel, delegarea s-ar putea face în ciuda faptului că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru numire. Aceast mod de a delega procurori în funcții nu este nou la DNA. În mai 2020,  procurorul Mihai Prună, fratele fostului ministru al Justiției Raluca Prună, a fost delegat într-o funcție de conducere la DNA în ciuda faptului că avea doar 8 ani vechime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.