Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europenii pregătesc 'Cumpără European', replică pentru americani

Mc Kinsey
cumpara european Made in Europe

La întoarcerea lui Emmanuel Macron din vizita în Statele Unite unde șeful statului a arătat că a făcut progrese pe tema "Inflation Reduction Act" (IRA) american, Bruno Le Maire i-a îndemnat pe europeni să-i imite pe americani și să nu le fie teamă să instituie o "preferință europeană" în ce privește industria.

Față de un "Inflation Reduction Act" de 430 de miliarde de dolari - care cuprinde subvenții generoase pentru industriile americane de tranziție energetică -, ministrul francez al economiei s-a declarat în favoarea unui "IRA european". "Ce am făcut nu este suficient la nivel european. Trebuie să apărăm cu mult mai multă forță și cu instrumente financiare mult mai puternice industria noastră europeană", a susținut ministrul citat de Le Figaro și preluat de Rador.

Cere o "taxă pe carbon la frontiere"

În special, Bruno Le Mai a cerut instituirea "repede" a unei "taxe pe carbon la frontiere", "pentru a se evita ca să se importe produse cu conținut de carbon mai puțin scumpe, în vreme ce noi producem pe teritoriul nostru produse fără carbon". "Nu trebuie să ezităm să creștem valoarea ajutoarelor financiare necesare și nu trebuie să ezităm să rostim această expresie de preferință europeană în achizițiile publice, a adăugat el. "Să preferi un produs european unui produs de import ar trebui să fie normal", a concluzionat el.

După ce a numit "super agresive" pe plan comercial față de industriile europene subvențiile mari acordate de Washington industriei sale, Emmanuel Macron a obținut de la Joe Biden o promisiune americană de a examina în ce fel anumite "reglaje" în aplicarea IRA ar putea permite să se evite consecințe nefaste pentru Europa. Concret, Bruno Le Maire a precizat că pe masa discuțiilor cu americanii sunt trei subiecte: "Dacă bunurile europene pot fi incluse în avantajele dispozițiilor acestui IRA", "să se evite cursa pentru subvenții" și chestiunea proiectelor industriale "strategice" pentru țările europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.