Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuplurile de același sex câștigă teren: Curtea de Justiție a UE obligă Bulgaria să emită pașaport unui copil cu două mame

CJUE Curtea

Două mame care se luptă să obţină acte de identitate bulgare pentru copilul lor au obţinut o victorie, marţi, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit că Sofia trebuie să emită respectivele documente, în pofida definiţiei mai conservatoare a familiei din această ţară, relatează dpa.

Copilul - cetăţean bulgar născut în 2019 în Spania - are un certificat de naştere în care amândouă femeile, care s-au căsătorit în 2018, sunt recunoscute ca mame, fără să se specifice dacă este vorba de o relaţie biologică sau legală. Una dintre mame este bulgăroaică, cealaltă cetăţean britanic.

Autorităţile bulgare trebuie să-i acorde copilului aflat în centrul acestui caz un card de identitate sau un paşaport fără a cere în prealabil un certificat de naştere, au decis judecătorii CJUE, conform unui comunicat de presă al curţii.

Cele două au solicitat documente de identitate bulgăreşti pentru copil, dar autorităţile de la Sofia au refuzat să elibereze certificat de naştere în baza documentului spaniol. Conform legii bulgare a familiei, pe un certificat de naştere poate figura doar o mamă.

Or, CJUE a estimat că acest lucru este contrar legislaţiei UE. Bulgaria trebuie să recunoască documentele emise de un alt stat membru care îi asigură copilului libertatea de circulaţie, au argumentat judecătorii. Întrucât autorităţile spaniole au recunoscut relaţia părinte-copil, Bulgaria trebuie să le permită femeilor să-şi exercite dreptul de a-şi însoţi copilul, a stabilit instanţa.

Asociaţia internaţională LGBTI ILGA a salutat decizia, într-un comunicat în care constată că CJUE a admis faptul că "părinţii de acelaşi sex trebuie recunoscuţi ca reprezentând o familie, copilul trebuie să primească paşaport bulgăresc şi familia trebuie să se bucure de libertate de mişcare".

Cazul va reveni acum în instanţele naţionale bulgare, care trebuie să ia o decizie definitivă, după ce au solicitat îndrumarea CJUE privind legislaţia comunitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.