Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CURĂȚENIE în Partidul Republican: Marea critică a lui Donald Trump a fost dată afară din forul de conducere

smartradio.ro
donald trump

Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney, a fost înlăturată miercuri din funcţia de număr 3 al Partidului Republican în Camera Reprezentanţilor, în urma criticilor sale faţă de fostul preşedinte Donald Trump şi afirmaţiile acestuia despre presupusa fraudare a alegerilor din noiembrie, transmit Reuters şi AFP.

Semn al influenţei puternice pe care Trump o păstrează în tabăra sa politică, cei 212 de republicani din Camera Reprezentanţilor au decis, prin vot secret, înlăturarea colegei lor din ierarhia republicană la puţin timp după ora locală 09.00 (13.00 GMT), în urma unei reuniuni cu uşile închise, scrie Agerpres.ro.

Liz Cheney 'nu are niciun fel de personalitate şi n-a adus nimic bun vieţii noastre politice sau ţării noastre', a comentat Trump într-un comunicat.

'Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a garanta că fostul preşedinte nu se va mai apropia niciodată de Biroul Oval', a reacţionat Liz Cheney în faţa presei după verdict.

'Ţara are nevoie de un Partid Republican care se întemeiază pe principiile fundamentale ale patriotismului şi mă angajez să garantez că lucrurile vor sta astfel încât partidul să meargă înainte', a adăugat ea.

Liz Cheney, în vârstă de 54 de ani, reprezentând statului Wyoming, s-a numărat printre cei zece republicani care au votat în favoarea procedurii de impeachment împotriva lui Trump pentru acuzaţiile de 'incitare la insurecţie' în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie.

În ultimele zile, ea a afirmat că afirmaţiile false despre fraudarea alegerilor 'ne otrăvesc sistemul democratic' şi oricine le rosteşte 'propagă marea minciună'.

Prin câteva comunicate incendiare, fostul preşedinte a avut o influenţă covârşitoare asupra demiterii aşteptate a lui Liz Cheney - după ce supravieţuise în februarie unei moţiuni care o viza -, pe care numit-o 'o imbecilă belicoasă care nu a făcut nimic la conducere'.

În ultimele zile, Liz Cheney a părut resemnată că îşi va pierde funcţia, dar le-a cerut colegilor să întoarcă spatele 'cultului personalităţii lui Trump'.

Marţi seară, într-un hemiciclu aproape gol, ea a rostit un discurs acid împotriva adversarului său. 'A rămâne tăcut şi a ignora minciuna' privind frauda electorală presupusă 'îl întăreşte pe mincinos. Nu voi participa la aceasta', a spus ea.

Din poziţia de număr 3, sau 'conference chair', Liz Cheney era responsabilă cu transmiterea mesajelor republicanilor, o misiune cu atât mai importantă cu cât se apropie alegerile de la jumătatea mandatului.

Consilieri ai republicanilor din Cameră şi strategi ai partidului au spus că îndepărtarea lui Liz Cheney i-ar putea ajuta pe termen scurt pe republicani să poată conta pe susţinătorii lui Trump la startul campaniei pentru alegerile din 2022 pentru Congres, în urma cărora speră să recâştige majorităţile în Cameră şi Senat.

În locul lui Liz Cheney, Trump şi liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, o susţin pe Elise Stefanik, 36 de ani, aleasă de pe poziţii moderate în Congres pentru prima oară în urmă cu şase ani şi devenită ulterior una din vocile puternice pro-Trump, căruia îi susţine şi acuzaţiile de fraudă electorală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.