Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curmalele sunt super-alimentul care face foarte bine inimii... și nu numai

www.unica.ro
curmale

Curmalele sunt fructe foarte sănătoase și versatile. Cultivate în diverse țări, cum ar fi Egipt, Arabia Saudită și Iran, dar și în statele americane California și Arizona, curmalele se găsesc pe scară largă, fie proaspete, fie uscate, iar ambele variante sunt delicioase, relatează Good Housekeeping.

„În timp ce unii oameni sunt îngrijorați cu privire la conținutul de zahăr, curmalele sunt, de fapt, un aliment cu indice glicemic scăzut, în parte pentru că sunt bogate în fibre”, a afirmat medicul și autorul cărții „The Power Five: Essential Foods for Optimum Health”, Michael Crupain.

Sunt hrănitoare

După cum a precizat medicul, curmalele au un conținut ridicat de zahăr și, de asemenea, au multe calorii. Cu toate acestea, au doar o cantitate neglijabilă de grăsimi, iar multitudinea de substanțe care îmbunătățesc starea de sănătate, precum fibrele și antioxidanții, precum și alți compuși benefici, le asigură statutul de superfruct.

Sunt un superaliment

„Un superaliment conține multe substanțe nutritive și oferă beneficii pentru sănătate", susține Dawn Jackson Blatner, autoarea cărții „The Superfood Swap”. „Curmalele pot fi considerate un superaliment pentru că sunt bogate în compuși benefici, cum ar fi polifenolii. Studiile preliminare indică faptul că acești polifenoli din curmale - și probabil și alți compuși - sunt asociați cu o mare varietate de beneficii pentru sănătate”, a mai adăugat Blatner.

Bogate în antioxidanți

Conform studiilor, curmalele sunt bogate în antioxidanți de tipul fenolilor (inclusiv catechine), precum și în flavonoide, care au proprietăți antioxidante. Potrivit Harvard School of Public Health, antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și repară ADN-ul.

Bogate în fibre

Potrivit Clinicii Mayo, fibrele alimentare sunt o componentă importantă într-o dietă sănătoasă, întrucât reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.

„Două curmale au aproximativ 3 grame de fibre - puțin peste 10% din doza zilnică recomandată. Fibrele din curmale sunt importante pentru că vă ajută să vă simțiți sătui”, a afirmat dr. Crupain.

Bune pentru inimă

„Curmalele sunt bune pentru inimă în primul rând datorită antioxidanților și conținutului de fibre", spune Blatner. „Acestea conțin compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi polifenolii, care pot reduce inflamația pentru a susține sănătatea inimii. Iar fibrele din curmale pot contribui la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și al trigliceridelor", a mai adăugat Blatner.

Benefice pentru sănătatea oaselor

În curmale există diverse substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea oaselor. „Acestea conțin fosfor, magneziu și calciu. Totuși, aceste minerale nu se găsesc în cantități mari, așa că, deși curmalele au beneficii, ele nu sunt considerate oficial „surse bune", a precizat Blatner.

În schimb, curmalele sunt o sursă bună de cupru, având 19% din doza zilnică recomandată, un alt mineral care poate contribui la menținerea sănătății oaselor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.