Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursă pentru șefia PMP. Pe cine a "crescut" Băsescu drept moștenitor

basescu pmp

Traian Băsescu își caută urmaș. După nici doi ani de la intrarea în PMP, fostul președinte și-a anunțat colaboratorii să se pregătească de Congres în toamna acestui an. Omul capabil să preia șefia partidului a fost adus deja în partid, iar imaginea s,a cultivată pentru a deveni liderul dorit de Băsescu ca moștenitor al partidului pe care l-a adus în Parlament.

'O să mai caut unul ca mine!'', a spus recent Băsescu, întrebat cine este cel mai potrivit să preia şefia PMP. Pentru liderii din partid, numele este deja cunoscut. Chiar dacă Eugen Tomac și Valeriu Steriu au propriile lor planuri de candidatură la șefia PMP, niciunul din ei nu este candidatul favorit al lui Traian Băsescu, susțin surse din interiorul PMP.

Fostul lider PMP București, Robert Turcescu ar fi omul care ar putea prelua ștafeta, susțin cursele citate. Mulți dintre liderii PMP știau că Băsescu are planuri de retragere încă de acum o lună, când i-a informat că,l a începerea sesiunii parlamentare, va începe ''un proces de tranziţie gradual'' care va consta în analiza alegerilor, deciziii de înlocuire în conducerea organizaţiilor cu rezultate slabe, alegeri în teritoriu și congres în toamnă.

Și mai puțini știau că planul lui Băsescu a fost conceput de dinainte de alegerile locale. Turcescu a fost propulsat de Băsescu drept candidat pentru Primăria Capitalei, deși atât Eugen Tomac, cât şi Valeriu Steriu vroiau să candideze în Bucureşti. Încă de atunci s-a vorbit de posibilitatea ca Turcescu să preia ștafeta conducerii PMP din mâinile lui Băsescu, dar momentul a fost amânat pentru că partidul avea nevoie de implicarea fostului președinte în campania electorală pentru parlamentare, iar o retragere a acestuia înainte de vreme putea constitui un pericol pentru obiectivul de intrare în noul Parlament.

Cu toate acestea, Turcescu a ieșit în evidență și a fost promovat, în afara și în interiorul PMP, ca un nou lider. Campania dusă la locale a constituit testul care i-a oferit lui Băsescu  confirmarea că a mizat pe cartea bună, susțin sursele citate. Cu un scor peste media partidului, de 6.4%, Turcescu a obținut și mai multă vizibilitate și recunoaștere, fiind răsplătit ulterior cu un loc de vicepreședinte și depășind statutul de outsider cu care sunt tratați, de obicei, noii veniți într-un partid.

La alegerile parlamentare, Băsescu a preferat să-l protejeze și l-a trimis pe Turcescu să candideze la Constanța, fieful condus de omul său de încredere, Dorel Onaca, cel care a stat mereu în umbra acțiunilor fostului șef al statului și l-a susținut în tot ce a făcut de-a lungul timpului. Considerat o figură promițătoare, un nume cu o mare notorietate, Turcescu a fost ferit astfel de o candidatură la București, unde, din rațiuni politice interne nu avea  nici o șansă. Acolo, locurile 1 la Cameră și la Senat erau disputate deja de aripa lui Tomac și de Steriu, care dispunea de o structură organizatorică puternică, moștenită de la fostul UNPR.

Așa se face că, având în spate puternica organizație constănțeană, Turceascu a obținut cel mai mare scor al partidului din țară pentru Camera Deputaților. Noua postură i-a permis să se erijeze în lider al partidului. Nu de puține ori, Turcescu și-a asumat chiar acțiuni de politică și de strategie în numele PMP, invitând foștii pedeliști din PNL să facă pasul spre partidul lui Băsescu.

În prezent, rocada cu Băsescu ar putea veni mai devreme de Congres. Cu Tomac și Steriu lăsați fără binecuvântarea sa, Băsescu nu vrea să riște ca favoritul său să devină victima binecunoscutelor jocuri de culise dintre cooperativele existente în orice partid și vrea să dea un mesaj de forță înainte de Congres, pentru a gira, cu numele său, ascensiunea lui Turcescu în fruntea partidului pe care l-a dus în Parlament, ne-au mai explicat sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.