Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursă strânsă pentru controlul Senatului SUA: Democrații și republicanii ar putea avea același număr de senatori

Controlul ambelor camere ale Congresului SUA este încă în joc miercuri, cu Senatul care se reduce la un trio de curse netranșate și posibilitatea ca un tur de scrutin în Georgia să decidă din nou majoritatea, notează Politico.

Și, în timp ce republicanii încă au șansa de a recâștiga Camera Reprezentanților, un număr mare dintre cele mai competitive locuri din Camera Reprezentanților rămân necomunicate, după ce GOP nu a reușit să câștiște numeroase locuri de schimb pe care partidul se aștepta să le „confiște” de la democrați.

Senatul se reduce la trei state cheie

Democratul John Fetterman a câștigat Pennsylvania miercuri dimineața devreme, oferindu-i partidului său 48 de locuri, în timp ce senatorul Ron Johnson (R-Wisc.) și-a asigurat realegerea miercuri dimineața târziu. Astfel, democrații au 48 de locuri, iar republicanii 49 - ceea ce înseamnă că republicanii vor câștiga două dintre cele trei competiții restante din Arizona, Georgia și Nevada vor controla Senatul. Dacă democrații câștigă două dintre cele trei competiții rămase, cele două partide vor avea același număr de senatori (50), dar controlul va aparține democraților.

Arizona și Nevada sunt cele mai mari semne de întrebare, un număr semnificativ de voturi nefiind încă numărate în ambele state.

content-image

Senatoarea democrată Catherine Cortez Masto se confruntă cu republicanul Adam Laxalt în Nevada. Laxalt conduce după numărarea a 80% din voturi. Dar avantajul său este fragil din cauza unui număr mare de buletine de vot restante cu potențial spre democrați. Cele două cele mai populate comitate ale statului - Clark County, cu înclinație democrată, unde se află Las Vegas, și Washoe County, unde se află Reno - nu vor începe să numere buletinele de vot prin corespondență primite în ziua alegerilor decât cel mai devreme miercuri seara, potrivit The Nevada Independent. Cele două comitate reprezintă aproape 90 la sută din populația statului.

În plus, vor fi numărate și buletinele de vot care au ștampila Poștei Statelor Unite până în ziua alegerilor, dar care sunt livrate oficialilor electorali până sâmbătă, 12 noiembrie.

În Arizona, de asemenea, mai sunt încă multe voturi restante. Senatorul democrat Mark Kelly este în avantaj după numărarea a aproape 70% din voturi, iar avansul său față de republicanul Blake Masters este de așteptat să se reducă dramatic - dar nu să se erodeze complet.

Oficialii electorali de acolo au avertizat de mult timp că așa va fi. În comitatul Maricopa, cel mai mare comitat al statului, buletinele de vot prin corespondență care au fost returnate în apropierea zilei alegerilor nu vor fi numărate decât cel mai devreme miercuri seara. Recorderul Maricopa, Stephen Richer, șeful biroului electoral al comitatului, a anunțat miercuri că oficialii au primit marți aproximativ 275.000 de buletine de vot prin corespondență. "Acest număr este imens", a declarat Richer, adăugând că verificarea semnăturilor pe aceste buletine de vot - o etapă cheie înainte ca acestea să poată fi numărate - va avea loc "astăzi, mâine și poimâine".

În plus, buletinele de vot care au fost exprimate în secțiile de votare și care nu au putut fi citite de aparate - despre care se spune că este un incident răspândit în Maricopa - trebuie acum numărate în secțiile de votare centrale. Oficialii au declarat înainte de alegeri că sperau ca 99 la sută din buletinele de vot să fie numărate până vineri.

În Georgia, senatorul democrat Raphael Warnock îl devansează la limită pe republicanul Herschel Walker. Problema pentru Warnock - și pentru democrați - este că se pare că ar urma să fie nevoie de un al doilea tur, pe 6 decembrie, între Warnock și Walker.

Cu 98% din voturile așteptate numărate, Associated Press nu a declarat încă că această cursă va merge în turul doi. Dar majoritatea celor din stat se așteaptă ca aceasta să se îndrepte în această direcție. "În timp ce oficialii încă fac munca detaliată de numărare a voturilor, considerăm că putem spune cu siguranță că va avea loc un tur de scrutin pentru Senatul SUA aici, în Georgia, programat pentru 6 decembrie", a scris miercuri dimineață pe Twitter Gabriel Sterling, un înalt funcționar din cadrul biroului secretarului de stat.

În cazul în care cele două partide își împart Arizona și Nevada, iar Georgia merge la un tur de scrutin, controlul Senatului s-ar reduce din nou la această competiție - presupunând că nu va exista o surpriză în statul rămas.

În Wisconsin, de asemenea, aproape toate voturile au fost numărate, iar senatorul republican Ron Johnson are un avans strâns față de democratul Mandela Barnes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.