DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Curtea Constituţională a hotărât că este neconstituţională Legea prin care sunt acordate despăgubiri producătorilor agricoli din cauza secetei

Inquam Photos / Octav Ganea
Curtea Constitutionala

Curtea Constituţională a decis marţi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională. CCR motivează că actul normativ „conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie”, anunță news.ro.

Decizia CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi a fost luată cu unanimitate de voturi, actul normativ fiind neconstituţional în ansamblul său.

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

„Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispoziţiilor art.138 alin.(5) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, potrivit comunicatului de presă al CCR remis marţi News.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 27 mai, decizional de Camera Deputaţilor şi trasează cadrul legal pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricole ale căror recolte au fost afectate de secetă gravă, inundaţii sau „temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor”, conform actului trimis la promulgare.

Actul normativ mai prevede ca schema de ajutor să fie notificată anual Comisiei Europene.

„În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat şi nu vor fi solicitate spre returnare de către beneficiari”, conform sursei citate.

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli .

Despăgubirile vor fi acordate „numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului”, mai arată proiectul adoptat de către Cameră.

Guvernul a emis, pe 5 iunie, un punct de vedere negativ la proiectul iniţiat de PSD, iar pe 19 iunie a sesizat CCR cu o obiecţie de neconstituţionalitate a actului normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.