Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională a Italiei a decis să dea undă verde vaccinării obligatorii

fiola vaccin

Curtea Constituţională a Italiei a validat miercuri legea votată în decursul verii prin care zece vaccinuri devin obligatorii pentru înscrierea copiilor în colectivitate. Instanţa a respins astfel un recurs formulat de regiunea Veneţia, transmite AFP. Vaccinurile cum sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei sau a rujeolei sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor sub şase ani la creşe sau grădiniţe, iar părinţii copiilor nevaccinaţi cu vârste între 6 şi 16 ani riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de euro, conform Agerpres.

Regiunea Veneţia, unde se aplică de zece ani un model bazat pe libertatea de opţiune, după informarea familiilor, a estimat că această obligativitate aduce atingere dreptului individual la sănătate. Judecătorii Curţii Constituţionale au apreciat însă că impunerea acestei obligaţii este legitimă şi vizează protejarea sănătăţii individuale şi colective.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit la 95% din totalul populaţiei rata de vaccinare necesară pentru a fi atins "pragul de imunitate de grup" în faţa unei boli, nivel pe care Italia nu l-a atins în privinţa principalelor vaccinuri. De la începutul anului, această ţară a cunoscut o recrudescenţă a cazurilor de rujeolă, inclusiv mai multe mortale. În 88% din aceste cazuri persoanele afectate nu erau vaccinate.

"Luăm act de decizia Curţii şi o respectăm. Ca preşedinte de regiune, mi-am făcut datoria, apărând un model bazat pe libertate. De acum, trecem la constrângere", a deplâns miercuri preşedintele regiunii Veneţia, Luca Zaia. "Textul apără sănătatea copiilor noştri şi a întregii populaţii", a afirmat în schimb ministrul italian al sănătăţii, Beatrice Lorenzin, care a postat în repetate rânduri pe reţelele sociale fotografii de la vaccinarea gemenilor săi, născuţi în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.