Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croația: Curtea Constituțională dă un verdict pentru alfabetul chirilic

croatia



Astfel, Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă organizarea unui atare referendum este în acord cu Constituţia şi cu Tratatul de aderare la UE, organizaţie la care Croaţia s-a raliat în iulie 2013.

Anul trecut, 526.000 de croaţi - adică peste 10% din populaţia acestei ţări, după cum prevede legea - au semnat o petiţie pentru a cere organizarea unui referendum ce vizează reducerea drepturilor minorităţii sârbe. În termenii acestei iniţiative, o minoritate poate să utilizeze în mod oficial limba sa maternă şi alfabetul său doar în regiunile unde reprezintă cel puţin 50% din populaţie şi nu o treime cum este în prezent.

O atare măsură ar viza toate minorităţile Croaţiei, însă ea vizează în special minoritatea sârbă. Obiectivul este de a împiedica folosirea oficială a alfabetului chirilic - folosit de sârbi - la Vukovar, oraş din estul Croaţiei, aproape ras de pe suprafaţa pământului de forţele sârbe în timpul conflictului sârb din 1991-1995.

Guvernul croat de centru-stânga s-a declarat ostil acestei iniţiative, atenţionând că aceasta va reprezenta o violare a angajamentelor Zagrebului, care a pecetluit aderarea ţării la UE.

În septembrie, decizia guvernului croat de a introduce utilizarea de panouri bilingve (alfabet latin folosit de croaţi şi cel chirilic de sârbi) pe clădirile publice din Vukovar a fost însoţită de incidente între poliţie şi manifestanţi, care au distrus în mai multe reprize aceste panouri.

Sârbii sunt cea mai importantă minoritate din Croaţia, reprezentând circa 4% din totalul celor 4,2 milioane de locuitori ai acestei ţări.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.