Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din Columbia a aprobat grăbirea punerii în practică a acordului de pace

FARC

Curtea Constituţională a Columbiei a aprobat marţi o procedură accelerată care permite Parlamentului să legifereze rapid punerea în aplicare a acordului de pace între guvern şi gherilele marxiste FARC, transmite AFP.

Curtea a precizat că cei nouă magistraţi ai săi s-au pronunţat, cu opt voturi pentru şi unul contra, în favoarea acestui mecanism special, urmare a ratificării, pe 30 noiembrie, de către parlamentari, a acordului semnat cu FARC pentru a pune capăt la o jumătate de secol de conflict armat.

Citește și: Pentagonul îşi actualizează manualul de război pentru a limita pierderile civile

"Decizia Curţii este fără îndoială o veste mare pentru ţară deoarece ea va permite columbienilor să poată beneficia de pace mai rapid şi Congresului să o pună în practică în doar şase luni", a reacţionat preşedintele Senatului, Mauricio Lizcano.

"Vom începe cu legea amnistiei (luptătorilor de gherilă) care, sunt sigur, că va fi prezentată în această după-amiază sau mâine dimineaţă (miercuri), precum şi cu alte proiecte de lege ale guvernului (...) pe tema participării politice (a rebelilor demobilizaţi) şi a luptei contra paramilitarilor", a precizat el.

Procedura accelerată va permite reducerea la jumătate a numărului de dezbateri necesare înainte de votarea unei legi şi a textelor de aplicare a acordului semnat de preşedintele Juan Manuel Santos şi liderul FARC, Rodrigo Londono. În plus, parlamentarii nu pot amenda textele guvernului fără acordul prealabil al acestuia.

Acordul de pace prevede în special dezarmarea rebelilor şi transformarea gherilei columbiene în partid politic. Detaliat într-un document de circa 300 de pagini, acordul a fost finalizat după aproape patru ani de negocieri de pace cu FARC, anunță Agerpres.

Complexul conflict armat din Columbia a făcut de-a lungul deceniilor cel puţin 260.000 de morţi, mai mult de 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane strămutate din cauza violenţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.