Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din Turcia decide că drepturile unui fost deputat prokurd încarcerat au fost încălcate de autorităţi

Agerpres
Turcia

Curtea Constituţională din Turcia a decis joi că drepturile unui fost deputat de opoziţie prokurd încarcerat au fost încălcate de autorităţi, decizie care ar putea deschide calea pentru eliberarea sa, relatează AFP.

Faruk Gergerlioglu, fost parlamentar din partea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), de orientare pro-kurdă, a fost arestat şi închis în aprilie după ce i-a fost retras mandatul de deputat în urma unei condamnări pentru "propagandă teroristă".

Gergerlioglu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o postare pe Twitter ce sugera revenirea la un proces de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup desemnat ca terorist şi care duce o insurgenţă de zeci de ani în Turcia, scrie Agerpres.ro.

Pentru a protesta împotriva retragerii mandatului său de deputat, Gergerlioglu a refuzat timp de câteva zile să părăsească Parlamentul, mâncând şi dormind acolo până la scoaterea sa cu forţa de către armată.

Joi, Curtea Constituţională turcă a decis într-o hotărâre judecătorească că dreptul său de a desfăşura activităţi politice şi libertăţile sale individuale au fost "încălcate", au raportat mai multe mass-media turceşti şi fiul său.

"Curtea Constituţională a recunoscut 'încălcarea drepturilor' tatălui meu. Tatăl meu va fi eliberat, el va fi eliberat!", a scris pe Twitter fiul fostului deputat, Salih Gergerlioglu.

Hotărârea Curţii Constituţionale ar trebui, în mod normal, să deschidă calea pentru eliberarea lui Faruk Gergelioglu, însă au existat cazuri în trecut când un tribunal turc a sfidat înalta instanţă prin nerespectarea deciziei sale.

Un binecunoscut susţinător al drepturilor omului şi un critic deschis al guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Gergerlioglu, în vârstă de 55 de ani, a respins întotdeauna acuzaţiile de "propagandă teroristă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.