Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Apel Alba Iulia își suspendă activitatea de săptămâna viitoare, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu

promptmedia.ro
greva

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia a decis, marți, suspendarea activității, începând din 27 ianuarie, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Curții de APel Alba Iulia, Adunarea generală a judecătorilor s-a întrunit marți pentru „formularea unui punct de vedere relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor”.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Judecătorii au decis că eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei şi au hotărât suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27 ianuarie 2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În susținerea acestei hotărâri, magistrații au avut în vedere mai multe argumente legislative.

„Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. De asemenea, prin Decizia anterioară nr. 20/2.02.2000 Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că ”, se mai arată în comunicatul Curții de Apel Alba Iulia.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

Decizii similare au fost luate marți de Tribunalul Iași și de Curțile de Apel Craiova și Cluj

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.