Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopul Tomisului - Expertiză financiar contabilă în dosarul în care este judecat că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene

Inquam Photos / Octav Ganea
teodosie iccj

Curtea de Apel Constanţa a admis solicitarea Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, de realizare a unei expertize financiar contabile în dosarul în care acesta este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 18 septembrie, scrie news.ro.

Curtea de Apel Constanţa a decis să accepte cererea Arhiepiscopului Tomisului, formulată la termenul anterior, de efectuare a unei expertize financiar contabile, iar la termenul de marţi a fost ales şi expertul care o va face, acesta fiind desemnat în aleatoriu conform aplicaţiei Experţi.

Instanţa a precizat că expertiza urmează să stabilească prejudiciul produs bugetului Uniunii Europene şi bugetului naţional, care a fost destinaţia fondurilor băneşti, dacă au fost folosite pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie de la ferma numărul 3 Nazarcea sau dacă au primit altă destinaţie. De asemenea, în urma expertizei financiar contabile se va mai stabili dacă Arhiepiscopia a folosit fonduri proprii pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie şi care este valoarea acestora, dar şi dacă s-au constatat nereguli în gestionarea plăţilor efectuate de către APIA în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului.

Curtea de Apel Constanţa a încuviinţat depunerea la dosarul cauzei a opiniei expertului belgian Bernard O’Connor. Acesta susţine că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE şi că în acest dosar nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare.

Instanţa a stabilit că următorul termen va avea loc pe 18 septembrie, atunci când vor fi audiaţi alţi martori în acest dosar.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

Citește și: Poliția Română, avertisment pentru români: Dacă primiţi un astfel de mesaj, este important să ştiţi că este o fraudă

“În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arăta DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

“Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În acest dosar a fost dispusă instituirea unor măsuri asigurătorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului şi Aşezământului Monahal ”Sf. Apostol Andrei”.

De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului mai este judecat, tot de Curtea de Apel Constanţa, într-un alt dosar, pentru mărturie mincinoasă, abuz în serviciu în formă continuată şi inducere în eroare a organelor judiciare. El a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi formulat un denunţ fals împotriva a trei persoane, susţinând că acestea s-ar face, de fapt, vinovate de fraudarea fondurilor europene din celălalt dosar al său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.