Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi a României a făcut publică sinteza rapoartelor de audit

Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a României a făcut publică Sinteza rapoartelor de audit privind „Acordarea unor beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea sărăciei, susținerea copilului și a familiei în anul 2017”.

Misiunile de audit al performanței s-au realizat în perioada ianuarie - septembrie 2018 și au vizat o serie de obiective referitoare la modul de fundamentare și acordare a celor patru categorii de beneficii de asistență socială (alocația de stat pentru copii, indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, ajutorul social privind asigurarea venitului minim garantat și alocația pentru susținerea familiei), finanțate de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit rapoartelor întocmite, în anul 2017 fondurile publice pentru susținerea sistemului de beneficii de asistență socială, acordate prin bugetul ministerului, au însumat 13.446 milioane lei, reprezentând 1,57% din produsul intern brut al României.

Citește și: DEZASTRU la Bursa din București! VINEREA NEAGRĂ - Haos complet după prima oră de tranzacționare

Dintre acestea, beneficiile de asistență socială care au făcut obiectul misiunilor de audit, reprezentând peste 70% din bugetul alocat, au însumat 9.667 milioane lei, respectiv 1,13 % în produsul intern brut.

Numărul mediu lunar de beneficiari s-a diminuat de la 4.587.976 în anul 2011 la 4.361.258 în anul 2017, înregistrând astfel o scădere de circa 5%, procent care confirmă că, în anul 2017, la nivelul Ministerului Muncii și Justiției sociale, au fost implementate o serie de măsuri care au contribuit la îmbunătățirea sistemului de asistență socială, precum și la utilizarea eficientă a resurselor bugetare primite cu această destinație.

Curtea de Conturi a României apreciază că eforturile depuse de către entitățile verificate au condus la scăderea de peste două ori a sumelor plătite necuvenit identificate în urma acțiunilor de audit, de la 33.051 mii lei în anul 2012 ajungând, în anul 2018, la 13.963 mii lei.

Totodată, entitățile auditate au manifestat un grad ridicat de receptivitate și preocupare, sumele recuperate de la beneficiari înregistrând o creștere de la 68% în anul 2015 la 76% în anul 2016, ajungând la 77% în anul 2017.

Acțiunile de audit au fost inițiate și s-au desfășurat în temeiul prevederilor cuprinse în Acordul de împrumut încheiat între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind proiectul de modernizare a sistemului de asistență socială în România.

Potrivit Acordului, ”în perioada de implementare a Proiectului, Împrumutatul, prin Curtea de Conturi, va realiza auditul anual al programelor de asistenţă socială incluse în PCE (Programul de Cheltuieli Eligibile) şi va transmite Băncii rapoartele de audit în termen de cel mult douăsprezece luni după sfârşitul anului calendaristic auditat, începând cu auditul anului 2011”.

În concluzie, Sinteza rapoartelor de audit privind ”Acordarea unor beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea sărăciei, susținerea copilului și a familiei în anul 2017” arată că sistemul de asistență socială este funcțional și s-a îmbunătățit an de an pe perioada derulării Acordului de împrumut. Totodată, potrivit Sintezei, recomandările formulate de către Curtea de Conturi a României au contribuit semnificativ la creșterea calității activității desfășurată de entitățile verificate, cu impact direct asupra bugetului de stat prin virarea integrală atât a sumelor recuperate, cât și a celor prescrise.

Sinteza rapoartelor de audit privind ”Acordarea unor beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea sărăciei, susținerea copilului și a familiei în anul 2017” poate fi accesată pe site-ul instituției, www.curteadeconturi.ro, la secțiunea "Publicații", se mai arată în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.