Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de conturi a Rusiei verifică Agenția Spațială Roskosmos pentru miliardele 'furate'

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Agenţia spaţială rusă Roskosmos, a cărei reputaţie a avut de suferit de pe urma mai multor eşecuri printre care eşecul lansării unei rachete Soiuz în octombrie, a devenit duminică ţinta Curţii de conturi pentru nereguli financiare şi mai multe miliarde "furate", relatează AFP, informează Agerpres.

"Avem mari probleme cu Roskosmos. Pur şi simplu există cheltuieli iraţionale, tot soiul de încălcări ale disciplinei" financiare, a declarat preşedintele Curţii de conturi, Aleksei Kudrin, într-o emisiune televizată.

"Procedurile de aprovizionare sunt proaste, preţurile sunt prea ridicate, multe proiecte sunt neterminate sau oprite şi există fonduri neutilizate de luni de zile. În plus, mai multe miliarde au fost pierdute, adică furate, şi au fost declanşate anchete", a spus fostul ministru al finanţelor.

Un raport al Curţii de conturi a semnalat anterior că în 2017 au fost descoperite un număr de 151 de nereguli la agenţia spaţială, care afectează în total suma de 785,5 miliarde de ruble (10,4 miliarde de euro la cursul de schimb actual), reamintesc agenţiile ruse de ştiri.

Şeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, a solicitat la rândul său Curţii de conturi să efectueze un audit al sectorului şi a aprobat un plan de luptă împotriva corupţiei pentru perioada 2018-2020.

Programul spaţial rus s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe probleme, dar acestea nu s-au soldat cu victime.

Pe 11 octombrie, racheta Soiuz, care urma să transporte un cosmonaut rus şi un astronaut american pe Staţia Spaţială Internaţională, a suferit o defecţiune la motor la decolare.

Această defecţiune a declanşat ejectarea automată a turnului de salvare al rachetei, în care se afla capsula cu cei doi astronauţi, care au putut reveni în cele din urmă teferi pe Pământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.