Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi a UE spulberă planul de reducere a dependenţei de combustibilii fosili ruşi

curteadeconturi.ro
UE

REPowerEU, planul UE de a reduce rapid dependenţa de combustibilii fosili ruşi, de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie la nivelul UE şi de a accelera tranziţia verde, se poate confrunta cu dificultăţi considerabile de ordin practic, avertizează Curtea de Conturi Europeană într-un aviz publicat marţi.

Potrivit ECA, succesul planului REPowerEU va depinde în special de acţiuni complementare de la toate nivelurile şi de asigurarea unei finanţări de aproximativ 200 de miliarde de euro.

"Curtea consideră că există un risc ca REPowerEU, în forma sa actuală, să nu poată identifica şi implementa rapid proiectele strategice ale UE cu impact imediat şi maximal asupra securităţii şi independenţei energetice a UE", a declarat Ivana Maletic, membra Curţii responsabilă de acest aviz.

Deşi propunerea oferă o prezentare exhaustivă a contextului şi a principalelor provocări, auditorii atrag atenţia asupra mai multor inconsecvenţe în modul în care a fost conceput REPowerEU. Pe de o parte, obiectivul REPowerEU priveşte UE în ansamblul său, dar, pe de altă parte, Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) este implementat prin măsuri propuse de statele membre. Auditorii avertizează că o astfel de situaţie atrage riscul ca provocările care vor apărea să nu poată fi abordate de manieră strategică şi ca proiecte de importanţă strategică pentru UE în ansamblu să nu fie finanţate prin REPowerEU.

Comisia a estimat că investiţiile suplimentare pentru REPowerEU - şi, în special, pentru eliminarea treptată a importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027 - s-ar ridica la 210 miliarde de euro. Ori, finanţarea totală suplimentară pusă la dispoziţie este de numai 20 de miliarde de euro. Celelalte surse de finanţare nu se află sub controlul Comisiei şi depind de disponibilitatea statelor membre de a utiliza împrumuturile rămase din MRR sau de a transfera fonduri de la alte politici ale UE, în special de la coeziune şi dezvoltare rurală. Prin urmare, auditorii avertizează că valoarea totală a finanţării efectiv disponibile riscă să nu fie suficientă pentru a acoperi nevoile de investiţii estimate.

Modul în care este preconizată distribuirea fondurilor către statele membre ridică de asemenea probleme, mai arată auditorii. Întrucât fondurile vor fi distribuite proporţional cu cele utilizate iniţial pentru MRR, acestea nu vor reflecta nici provocările curente şi obiectivele REPowerEU, nici nevoile specifice ale statelor membre. Faptul că nu a fost fixat un termen-limită specific pentru transmiterea capitolelor privind REPowerEU reduce şansele de a se identifica şi a se promova proiecte transfrontaliere. Lipsa oricărei analize comparative limitează perspectiva strategică cu privire la ce proiecte au cel mai ridicat potenţial de a contribui la securitatea şi independenţa energetică a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.