Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiţie a UE a hotărât că un segment-cheie al reformei justiţiei în Polonia 'nu este conform' cu dreptul european

RomâniaTV.net
CJUE

Partea disciplinară a reformei judiciare din Polonia ”nu este conformă” dreptului european, a hotărât joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o hotărâre, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Polonia şi-a încălcat obligaţiile care decurg din dreptul UE”, stabileşte CJUE, marcând astfel o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema acestor reforme judiciare poloneze.

Sesizată în acest dosar de către Comisia Europeană (CE), CJUE anunţă că l-a examinat în ”contextul global al reformelor majore” angajate de către Guvernul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia din 2015.

Curtea vizează în mod special Camera Disciplinară a Curţii Supreme poloneze care, potrivit CJUE, ”nu oferă toate garanţiile imparţialităţii şi independenţei şi, mai ales, nu se află la adăpst de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze”.

Această hotărâre intervine la o zi după ce tot CJUE a dispus - printr-o ordonanţă - ca Polonia să oprească orice activitate a ”Camerei Disciplinare”.

În cazul în care Polonia nu dă curs ordonanţei, poate fi sancţionată financiar.

Un purtător de cuvânt al Guvernuluii polonez, Piotr Muller, a reitarat joi poziţia poloneză, subliniind că ”organizarea sistemului justiţiei ţine de competenţele statelor membre”.

Această hotărâre ”dovedeşte o tară a CJUE” şi marchează o ”tentativă de acaparare a competenţelor statelor membre (cu scopul de a le aduce) la nivelul UE”, a insistat el la televiziunea TVP1.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) susţine că aceste reforme sunt necesare în lupta împotriva corupţiei şi încetării moştenirii perioadei comuniste în sistemul judiciar.

Însă Comisia Europeană denunţă faptul că ele aduc o atingere statului de drept şi încearcă să oblige Polonia, dar şi Ungaria, să se conformeze normelor democratice europene.

Curtea Constituţională poloneză a sfidat miercuri Bruxellesul şi a pronunţat o hotărâre potrivit căreia orice măsură provizorie impusă de către CE împotriva reformelor judiciare poloneze ”nu este conformă” Constituţiei poloneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.