Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Georgia din cauza unor brutalităţi homofobe şi percheziţii în pielea goală ale poliţiei

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Georgia din cauza unor brutalităţi homofobe şi percheziţii în pielea goală ale poliţiei la o descindere la sediul unei organizaţii a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), relatează AFP, potrivit news.ro.

”Statul este vinovat de brutalităţile poliţiste cu caracter homofob şi/sau transfob la care au fost supuse reclamantele şi de lipsa unei anchete eficiente cu privire la comportamentul grav de nepotrivit al poliţiştilor”, stabileşte Curtea.

Braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, consideră ”deosebit de îngrijorător faptul că nici poliţia şi nici Guvernul nu au prezentat motivele acestei pecheziţii în pielea goală”.

Citește și: BREAKING - RECORD de cazuri noi de Covid-19, în ultimele 24 de ore: 2958

Acest lucru determină CEDO să stabilească că ”aceste percheziţii au avur drept unic scop să le facă pe reclamante să nu se simtă bine şi să le pedepsească din cauza implicării lor în comunitatea LGBT”.

CEDO a fost sesizată în 2011 de către două femei georgiene care lucrează la o organizaţie nonguvernamentală (ONG) LGBT la Tbilisi.

În decembrie 2009, în timp ce organizaţia pregătea o expoziţie artistică, ”aproximativ 17 poliţişti în civil” au pătuns în sediu, afirmând că au venit să efectueze o percheziţie, însă fără să prezinte vreun mandat în acest sens sau vreo ordonanţă judiciară, precizează într-un comunicat CEDO.

În urma unor insulte şi ameninţări, ”poliţişti au efectuat apoi o percheziţie la pielea goală a aproape tuturor femeilor prezente, între care s-au aflat şi reclamantele. Nu s-a întocmit proces-verbal cu privire la aceste percheziţii”, precizează Curtea.

Georgia este obligată să plătească fiecărei reclamante suma de 2.000 de euro reprezentând prejudicii morale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.