Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Penală Internaţională şi-a reluat ancheta asupra atrocităţilor comise în Afganistan

Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională a dat luni procurorului său undă verde pentru a continua o anchetă asupra atrocităţilor comise în Afganistan, afirmând că regimul taliban care a revenit la putere la Kabul "nu a manifestat niciun interes" pentru a desfăşura o anchetă naţională asupra crimelor de război, informează AFP.

La începutul lui 2020, guvernul afgan de atunci i-a cerut CPI să-şi suspende investigaţiile pentru a-i oferi Kabulului şansa de a-şi întreprinde propriile investigaţii. Însă revenirea talibanilor la putere, în august 2021, a zădărnicit această acţiune, potrivit Agerpres.

CPI lansase în 2006 o primă anchetă asupra presupuselor crime de război comise atât de talibani, cât şi de forţele americane. Însă procurorul Karim Khan a anunţat în 2021 că retrage acţiunile SUA din anchetă, argumentând că "cele mai grave crime" au fost comise de talibani şi de gruparea Stat Islamic.

Ancheta CPI asupra crimelor americane în Afganistan atrăsese furia Washingtonului asupra instituţiei, administraţia preşedintelui Donald Trump impunând chiar sancţiuni împotriva predecesorului lui Karim Khan, Fatou Bensouda.

CPI, cu sediul la Haga, întreprinde anchete şi, după caz, judecă persoanele acuzate de cele mai grave crime ce afectează întreaga comunitate internaţională - genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii - atunci când tribunalele naţionale nu pot sau nu vor să-şi asume această răspundere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.