Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă de Justiție a Moldovei va fi reformată

Curtea Suprema de Justitie a Moldovei
Curtea Suprema de Justitie a Moldovei

Decretul de promulgare și Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție /CSJ/ au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor.

Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează modificarea componenței CSJ prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

După intrarea în vigoare a legii, asistenții judiciari și alți funcționari publici angajați în secretariatul CSJ vor fi evaluați și, după caz, reconfirmați în funcțiile nou-create în cadrul CSJ după reorganizare, conform prevederilor Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public și ale Codului muncii nr. 154/2003.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va anunța concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător al CSJ. Dosarele candidaților vor fi depuse la Consiliul Superior al Magistraturii în termen de o lună de la data anunțării concursului; în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va adopta regulamentul cu privire la selectarea judecătorilor CSJ.

Curtea Supremă de Justiție, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va propune Consiliului Superior al Magistraturii candidații pentru funcția de președinte și, respectiv, de vicepreședinte al CSJ; în termen de 8 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aproba regulamentul CSJ, noua organigramă și statul de personal, de asemenea va numi jurisconsultul și secretarul general al CSJ.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 15–17, art. 64), cu modificările ulterioare, se abrogă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.