Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă din Austria a aprobat extrădarea oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş, fost apropiat al lui Viktor Ianukovici, în SUA

Dmitri Firtas

Curtea Supremă a Austriei a validat marţi cererea controversată de extrădare în SUA a oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş, o decizie a cărei punere în aplicare depinde de acum de guvernul de la Viena, transmite agerpres.ro.

Parchetul general austriac ceruse abandonarea acestei proceduri cu multe întorsături şi care creează de mai mulţi ani probleme Vienei.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

Oligarhul ucrainean în vârstă de 54 de ani, un fost apropiat al ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, este căutat în SUA pentru presupuse fapte de corupţie legate de exploatarea unei mine de titaniu din India în 2006.

Dmitri Firtaş, supus controlului judiciar din 2014 în Austria, a respins toate acuzaţiile, susţinând că Washingtonul acţionează 'din motive politice', din cauza legăturilor sale cu Moscova.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

Extrădarea sa fusese validată în februarie 2017 de către Curtea de Apel din Viena, imediat după şedinţă omul de afaceri fiind încarcerat pentru scurt timp şi eliberat pentru o cauţiune de 125 milioane de euro.

Firtaş a sesizat ulterior Curtea Supremă, fiind susţinut de parchetul general, care a argumentat că cererea de extrădare era insuficient motivată. Judecătorii Curţii Supreme au considerat-o însă conformă dreptului şi jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Magnatul îşi construise una din cele mai mari averi din Ucraina importând gaz din Rusia, după care şi-a diversificat activităţile în mai multe ţări din Europa.

Acuzat şi în Spania pentru spălare de bani, el a fost arestat prima dată în martie 2014 în Austria, la cererea Statelor Unite, la o lună după fuga lui Ianukovici din Ucraina.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Extrădarea lui Firtaş a fost respinsă în primă instanţă de către un tribunal austriac, care a considerat solicitarea ca fiind 'motivată politic'.

Decizia privind extrădarea sau nu a lui Firtaş în SUA îi va reveni acum ministrului interimar al justiţiei, Clemens Jabloner, care nu şi-a făcut cunoscute intenţiile deocamdată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.