Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă din Irak, decizie FINALĂ: Referendumul de independenţă din Kurdistan, 'neconstituţional'

Kurdistan

Curtea Supremă din Irak a declarat luni 'neconstituţional' referendumul de independenţă organizat în septembrie în regiunea autonomă Kurdistan, cel mai recent episod al crizei dintre Bagdad şi Erbil în legătură cu această consultare populară, organizată fără aprobarea autorităţilor federale, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro

Curtea Supremă a precizat într-un comunicat că "a adoptat o decizie care declară neconstituţional referendumul organizat la 25 septembrie 2017 în Kurdistanul irakian (...) şi care anulează toate urmările şi rezultatele" consultării. 

Decizia Curţii Supreme, instanţă responsabilă cu rezolvarea disputelor între guvernul central al Irakului şi regiunile ţării, inclusiv Kurdistanul, este finală şi nu poate fi atacată în apel.

Se anunţă investiţii de PROPORŢII în România. Un gigant francez vrea fabrică pentru RACHETE la Ploieşti


Anularea acestei consultări este condiţia prealabilă pentru dialog pusă de Bagdad, în timp ce Erbilul refuză să revină asupra victoriei zdrobitoare a taberei favorabile independenţei.

Mihai Tudose, întâlnire de ULTIMĂ ORĂ la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu, prezent la discuțiile premierului

Kurzii au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea separării regiunii de Irak la referendumul de la 25 septembrie, sfidând guvernul central de la Bagdad, precum şi statele vecine Turcia şi Iranul, care au propriile minorităţi kurde. 

Curtea Supremă a adoptat încă de la 6 noiembrie o decizie conform căreia nicio regiune sau provincie nu poate obţine secesiunea, iar guvernul regional kurd a transmis săptămâna trecută că va respecta verdictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.