Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video - Cutremur puternic în China: cel puţin 21 de morţi și zeci de răniți

cnn.com
cutremur

Cel puţin 21 de persoane au murit după ce un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit luni provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, informează agenţia DPA. Peste 30 de persoane au fost rănite, a informat televiziunea de stat chineză, scrie Agerpres.

Mai multe locuinţe au fost distruse în urma alunecărilor de teren declanşate de seism, în timp ce infrastructura şi legăturile de comunicaţie din unele zone au fost afectate, conform relatărilor de la televiziunea de stat.

Mişcările telurice au fost resimţite cel mai intens în cantonul Luding din provincia Sichuan, la sud-vest de metropola Chengdu, unde oamenii speriaţi s-au grăbit să iasă din case după producerea cutremurului.

"Toată lumea s-a speriat. Înainte, cutremurele nu erau foarte puternice", a declarat telefonic pentru DPA o angajată a unui hotel din Luding. Ea a relatat că oamenii au ieşit în grabă din locuinţe şi au îndrăznit să intre înapoi mult după încheierea seismului.

Deşi oraşul nu a fost grav afectat, ea a declarat că seismul a fost "foarte puternic în zona rurală".

O altă angajată a hotelului din Luding, care s-a identificat prin numele de familie, Chen, a declarat că "locuinţele noastre nu au fost afectate", adăugând că "seismele sunt frecvente aici; toată lumea este conştientă de măsurile de siguranţă".

"Acum nu sunt replici şi totul este în regulă", a spus ea.

În Luding, alunecările de teren au blocat drumuri, iar cutremurul a provocat crăpături pe drumuri pavate. La Detuo, casele au fost grav avariate.

Mişcările seismice au fost resimţite până la Chongqing, la peste 500 de kilometri distanţă.

"La început, am crezut că o să leşin", a spus o femeie care locuieşte la etajul zece al unui bloc de apartamente din Chongqing.

În Chengdu, nu au fost înregistrate pagube semnificative, însă rapoarte din mai multe zone rurale sugerează că aceste regiuni au fost cele mai afectate.

Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 12:52 (04:52 GMT) în provincia Sichuan, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) - un organism de referinţă la nivel mondial în domeniul seismelor.

Adâncimea seismului a fost estimată la 10 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 39 kilometri de cantonul Luding, a anunţat televiziunea publică chineză CCTV.

Peste 80.000 de persoane au murit în Sichuan în 2008, când regiunea a fost afectată de un seism cu magnitudinea 7,9. Provincia este predispusă la cutremure deoarece se întinde de-a lungul unei zone de convergenţă a plăcilor tectonice indiană şi eurasiatică.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.