Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR de 6,8 grade pe scara Richter, în Japonia: A fost emisă ALERTĂ de tsunami

tsunami

UPDATE

Un mic tsunami a fost măsurat marţi seara în nord-vestul Japoniei, în urma unui cutremur puternic, iar un aviz de tsunami a fost ridicat două ore şi jumătate mai târziu, fără ca pagube majore sau răniţi grav să fi fost raportaţi imediat, relatează AFP.

Aproximativ 600 de persoane s-au refugiat în clădiri publice, în localitatea Murakami, în prefectura Niigata - cea mai afectată.

”Zguduituri cu adevărat puternice au fost resimţite”, a declarat un comentator de la postul public NHK, care şi-a întrerupt imediat programele pentru a difuza informaţii despre acest cutremur, resimţit într-o mare parte a Honshu, inclusiv la Tokyo.

Zguduiturile au atins o intensitate de peste 6+ pe scala japoneză ce măsoară resimţirea cutremurelor în mai multe localităţi, un nivel la care este considerat dificil să rămâi în picioare.

Camere NHK ce se declanşază automat în caz de curtremur au surprins groaza într-unul dintre birourile locale ale postului, în momentul seismului.

Centre de apel ale serviciilor de urgenţă erau saturate, întreruperi de electricitate constatate, scurgeri de gaze naturale semnalate, iar trenuri oprite, potrivit NHK.

Tronsoane rutiere au fost de asemenea închise.

Companiile de electricitate nu au semnalat anomalii la instalaţii situate în perimetrul afectat.

Potrivit unui martor, clienţi ai unui bar au părăsit localul, după ce sticle şi alte obiecte au căzut, însă presa şi autorităţile nu au anunţat imediat pagube majore în regiunea cea mai afectată.

”Nu am putut să stabilim încă o imagine precisă a situaţiei, continuăm să colectăm informaţii, însă pentru moment nu am primit vreo semnalare a unor pagube sau persoane rănite” grav, a declarat pentru AFP un funcţionar din cadrul autorităţilor locale din prefectura Niigata.

Pompieri au anunţat, la rândul lor, că două femei au fost rănite - o sexagenară şi o femeie în vârstă de 82 de ani, care ”au căzut din cauza seismului, dar sunt conştiente”.

Cutremurul a avut loc în toiul nopţii, într-o zonă în mare parte rurală şi nu este uşor să se evalueze totul rapid. NHK a anunţat alenecări de teren în timp ce locuitori erau pe cale să evacueze locuinţe.

Guvernul a înfiinţat o celulă de criză specială, pentru a urmări situaţia şi a pune în aplicare dispoziţiile necesare, a pecizat un purtător de cuvânt al Exercutivului Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

UPDATE

În urma seismului nu au fost semnalate victime sau daune materiale semnificative.

Compania Tohoku Electric Power a transmis că aproximativ 5000 de locuințe din prefectura Yamagata și 3200 din prefectura Niigata au rămas fără alimentare electrică în urma seismului.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Operatorul feroviar East Japan Railway a anunțat că întrerupt circulația pe liniile Joetsu și Tohoku Shinkansen.

Totodată, compania Tokyo Electric Power Company Holdings a comunicat că nu a descoperit vreo problema la cele șapte reactoare ale centralei nucleare, care însă au fost închise preventiv.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Știrea inițială

Un seism cu magnitudinea estimată la 6,8 de agenţia niponă de meteorologie s-a produs marţi seară în largul prefecturii Yamagata, în nord-vestul ţării, iar autorităţile au emis o avertizare de tsunami, relatează AFP.

Un val de un metru ar putea lovi coasta de nord-vest a Honshu - cea mai mare insulă a Japoniei - de-a lungul prefecturilor Yamagata, Niigata şi Ishikawa, potrivit estimărilor Agenţiei Naţionale de Meteorologie, informează agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său

Epicentrul cutremurului, produs în jurul orei 22:22 la o adâncime de circa zece kilometri, a fost stabilit la o distanţă de 85 de kilometri de insula Honshu, notează Press Association şi Reuters.

Potrivit Serviciului Geologic al SUA (USGS), cutremurul a avut magnitudinea 6,5 şi nu au fost înregistrare victime şi pagube materiale imediate.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.