Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în Biserica Catolică: Peste 400 de plângeri de pedofilie împotriva preoților

PAPA

Biserica Catolică din Belgia a primit din 2012 peste 400 de plângeri din partea unor persoane care afirmă că au fost victimele, în calitate de minori, unor abuzuri sexuale comise de către preoţi, au anunţat luni responsabili catolici, după aproape şase ani de la izbucnirea unui scandal enorm de pedofilie, relatează AFP.

În aprilie 2010, fostul episcop de Bruges, Roger Vangheluwe, mărturisea că a abuzat de doi dintre nepoţii săi şi a demisionat. În context, mii de mărturii au scos la iveală cazuri de abuzuri comise de către preoţi sau congregaţii religioase în ultimele decenii în Belgia.

Citește și: Gigi Becali este terminat: Ministerul Apărării cere despăgubiri de zeci de milioane de euro

Acuzată că a păstrat tăcerea şi confruntată cu o criză puternică, Biserica a decis la începutul lui 2012 să dea dovadă de transparenţă şi a invitat victimele să se facă cunoscute prin intermediul a 10 ''puncte de contact'', angajându-se într-un proces de indemnizare.

În 2012, 286 de persoane s-au făcut cunoscute printr-unul din aceste ''puncte de contact''. În 2013, ele erau în număr de 37 şi în 2014-2015 au fost 95 de persoane, respectiv un total de 418 de ''comunicări'' în perioada 2012-2015, au indicat, într-o conferinţă de presă, episcopul de Tournai (vest), monseniorul Guy Harpigny, şi episcopul de Anvers (nord), monseniorul Johan Bonny, prezentând presei un nou raport anual cu iniţiativele întreprinse de Biserică în acest domeniu.

Citește și: BOMBA anului în România: Soțul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, agent secret

Când s-au făcut cunoscute, presupusele victime erau în general în vârstă (87 % aveau peste 40 de ani şi 41 % peste 60 de ani) şi 71 % erau bărbaţi. Faptele denunţate au avut loc în urmă cu peste 30 de ani în 80 % dintre cazuri.

Aproape jumătate (43 %) dintre fapte au avut loc în şcoli şi circa un sfert în parohii, potrivit raportului, care confirmă tendinţele a două studii precedente publicate între 2013 şi 2014.

Citește și: Cum au făcut bulgarii pentru ca un sat de-la lor să ajungă celebru în toată lumea / VIDEO

În momentul faptelor, 89 % dintre presupusele victime aveau vârste sub 18 ani şi 23 % sub 10 ani.

Cei doi episcopi au lansat un apel la alte eventuale victime ''să se manifeste''. ''Ruperea tabuului este necesară. Este mai uşor să previi decât să vindeci'', au explicat ei, transmite agerpres.ro

Citește și: Șeful celebrei Levi’s: Blugii trebuie spălați extrem de rar! Vezi motivele

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.