Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur in Europa: Extrema stanga a castigat alegerile in Grecia

breaking

Vestea care cutremura Europa este ca extrema stanga, Syriza, a castigat alegerile parlamentare din Grecia.

Syriza a castigat 35,5% din voturi, Noua Democratie 23%. Extrema dreapta s-a aflat pe locul 3 cu 6,4%, informeaza Romania TV.

Liderul Syriza a declarat că dacă va ajunge la putere va renunţa la politicile de austeritate şi va renegocia condiţiile împrumutului extern, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul liderilor europeni. Mai mult Syriza ar vrea chiar iesirea Greciei din zona euro, ceea ce ar putea afecta grav evolutia monedei europene si a economiei europene in general.

Citeste si: Grecia: Premierul in functie recunoaste victoria extremei stangi Syriza

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat la iesirea de la vot în limba greacă, apoi în limba engleză: 'Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austerității, este cel al democrației, al solidarității și al cooperării'.

'Astăzi, grecii sunt chemați să facă ultimul pas pentru revenirea speranței, pentru sfârșitul fricii. Vom decide dacă mâine troika se va întoarce în Grecia pentru a pune în aplicare măsurile pe care Samaras (premierul conservator) le-a decis, sau dacă mâine țara noastră se va lansa într-o negociere dificilă pentru reîntoarcerea demnității', a spus Tsipras, creditat cu prima sansa sa devina noul premier al Greciei.

content-image

Alegerile din Grecia dau speranțe și altor partide radicale de stânga europene, precum Podemos în Spania sau Frontul de Stânga condus de Jean-Luc Mélenchon în Franța.

După ce și-au exprimat îngrijorarea, partenerii europeni ai Greciei au ales să dea dovadă de calm în așteptarea rezultatelor scrutinului. Secțiile de votare se vor închide la ora 17:00 GMT, iar primele estimări sunt așteptate la aceeași oră.

'Populația elenă va alege în mod liber și independent calea pe care doresc să o urmeze. Sunt sigură că vom găsi soluții cu calm', a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.