Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în Filipine, de 6,3 grade pe scara Richter: Sunt mai mulți morți și răniți

Shutterstock
cutremur seism

Cel puțin opt persoane au decedat în urma cutremurului de 6,1 grade produs luni pe insula principală din Filipine, iar autoritățile se tem că alte zeci ar putea să fie prinse sub dărâmături după prăbușirea unei clădiri, relatează Reuters potrivit mediafax.

Provincia Pampanga a fost cel mai grav afectată în urma seismului. Opt persoane au fost ucise și aproximativ 20 au fost rănite, a declarat guvernatorul provinciei Lilia Pineda, citând informații furnizate de autoritățile din domeniul dezastrelor naturale.

Echipele de salvare folosesc echipamente utilitare grele și câini pentru a încerca să ajungă la persoanele prinse sub dărâmături după ce o clădire cu patru etaje s-a prăbușit, strivind supermarketul situat la parterul clădirii, a adăugat aceasta.

Cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 20 kilometri, fiind localizat la aproximativ un kilometru de localitatea Bodega, la 26 de kilometri de orașul San Fernando și la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Manila, a comunicat Institutul american de geofizică (USGS).

Cutremurul s-a resimțit și la Manila, unde mai multe clădiri s-au clătinat, astfel că numeroase persoane și-au părăsit locuințele și birourile, iar mai multe școli au fost evacuate, au transmis martori oculari, potrivit The Daily Mirror.

Aeroportul Internațional Clark, o fostă bază militară americană, a fost închis din cauza pagubelor provocate de seism.

Trei corpuri au fost scoase dintre dărâmăturile unui clădiri, în oraşul Porac, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Manila, pe Insula Luzon, iar un copil şi bunica sa au murit în surparea unei clădiri în oraşul Lubao, în apropiere, a anunţat guvernatoarea provinciei, Lilia Pineda, la postul de televiziune ABS-CBN.

Ea a adăugat că seismul a provocat o pană de electricitate care afecta intervenţia salvatorilor luni seara.

Un cutremur de magnitudinea 6,3 a zguduit luni după-amiaza Insula filipineză Luzon, cea mai mare şi mai populată din ţară, potrivit Institutului american de geofizică USGS, şi a  zdruncinat imobile în centrul Manilei.

Citește și: SONDAJ CURS în București - Surprize în topul prezidențiabililor: Tăriceanu merge braț la braț cu Iohannis

Seismul a avut loc la ora locală 17.11 (12.11, ora României), la o adâncime de 40 de kilometri.

În capitală, angajaţi la birouri au ieşit în stradă, părăsind zgârie-nori, în timp ce alarme răsunau, au constatat jurnalişti AFP.

O angajată, Feliza Villanueva, în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru AFP că se afla în birou împreună cu patru colegi în momentul cutremurului.

”Este al doilea cel mai puternic seism pe care l-am trăit”, a declarat ea, alăturându-se altor sute de persoane în curtea unui imobil de birouri şi aşteptând încetarea alertei.

”Noi nu am intrat în panică, în pofida îngrijorării”, a spus ea. ”Am planificat evacuarea imobilului. Prea multă lume cobora pe scări, aşa că ne-am aşteptat rândul. Oamenii erau şocaţi, dar nimeni nu striga”.

Filipinele se află pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă frecvente cutremure şi o importantă activitate vulcanică.

Cel mai sângeros cutremur în arhipelag - de când se înregistrează magnitudinea - a avut loc în 1976, soldat cu mii de morţi, până la 8.000 potrivit unor estimări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.