Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători din Cluj - Replica NTT Data (UPDATE)

stiripesurse.ro
Concedieri

Replica NTT Data: Compania informează că are un flux pozitiv de personal, cu raport dublu în favoarea noilor veniți în echipa noastră

„În urma unui set de informații inexacte publicate cu privire la activitatea NTT DATA, considerăm utilă atașarea poziției exprimate de echipa noastră, în primul rând pentru o informare publică obiectivă, corectă și clară.

Ne simțim nevoiți să respingem ferm afirmațiile care induc ideea unor schimbări masive de personal în cadrul NTT DATA. Dimpotrivă. Fluxul de personal la nivelul NTT DATA este pozitiv și datele constituie un argument concludent în acest sens: în 2023 am angajat de două ori mai mulți profesioniști care activează în echipa noastră, raportat la numărul colegilor care au ales să-și continue parcursul profesional în alte companii.

Echipa NTT DATA este adepta relațiilor pe termen lung cu colegii care aleg să ni se alăture. Peste 320 de profesioniști sunt alături de noi, de peste 7 ani. Alți aproximativ 670 de colegi au acumulat deja o vechime de peste trei ani în companie.

Vă comunicăm aceste date care reflectă, credem noi, mult mai corect imaginea NTT DATA. Un angajator consecvent care cultivă relații de colaborare pe termen lung, într-un domeniu competitiv și dinamic cum este industria IT.

Rămânem conectați la realitățile pieței și luăm decizii corecte pentru ca întreaga echipă NTT DATA să urmeze un parcurs comercial pozitiv. În acest registru înscriem inclusiv decizia de a gestiona un Bench de specialitate dimensionat la sub 5% din totalul angajaților noștri.

Vorbim despre colegi care deși nu ocupă un loc în producție, din cauza unor schimbări reale și naturale din piața producătorilor auto, au primit și primesc remunerație, programe de training sau reconversie profesională, după caz, din partea angajatorului. Este o măsură a respectului pe care NTT DATA îl are față de echipă. În aceeași linie includem transparența și comunicarea onestă și responsabilă angajat/angajator.

În interesul unei comunicări corecte și complete, subliniem că ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori.

În încheiere, pentru a preveni formarea unui efect de tip ”fake-news”, NTT DATA își exprimă clar și fără echivoc planurile de a continua dezvoltarea departamentului EMBEDDED, la care faceți referire în articol. Modificările punctuale de personal din acest departament au la bază o stare de fapt: transformarea unei întregi piețe, așa cum am arătat și mai sus. Cu toate acestea, așteptările NTT DATA de la acest departament rămân în continuare ridicate și preconizăm o creștere sustenabilă de personal, direct proporțională cu cererile din piață, pe termen mediu și lung, concretizate în contracte și colaborări noi”.

NTT Data România, fosta EBS România, înființată la Cluj de Daniel Metz și vândută în 2013 japonezilor, ar urma să renunțe la mai mulți angajați, iar procesul pare să fie unul similar și la Cognizant, fosta Softvision, fondată la Cluj de Laurențiu Russo și vândută ulterior americanilor.

Mai mulți angajați ai NTT DATA ar putea să își piardă locul de muncă.

„Este vorba în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software instalat pe diverse dispozitive hardware, mai ales în dezvoltarea de aplicații specifice industriei auto”, a scris consultantul Doru Șupeală pe blog-ul său, conform presei locale.

Cum funcționează concedierile la NTT DATA: „Sunt invitați să plece doar cei fără «pile sau prieteni»”

Conform sursei citate, din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului EMBEDDED (denumit intern ETEC), peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1 la 1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul.

„Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale), ei reprezentând acum circa 70% din totalul angajaților.

Angajații din acest departament care s-au decis să facă publică situația relatează că procesul de concediere este unul injust și discriminatoriu (sunt invitați să plece doar cei fără «pile sau prieteni» în management), în care se folosește presiunea psihologică:

«Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați», mi-a scris un martor din interiorul NTT Data”, mai afirmă sursa citată.

Cine va lucra la „joint venture-ul” BMW-NTT de la Cluj

Recent, NTT DATA a anunțat un parteneriat cu BMW la Cluj pentru deschiderea unui joint venture unde - potrivit unui anunț al companiei - ar urma să fie angajate inițial câteva sute de persoane, cifră care ar putea ajunge la câteva mii în următorii ani.

Totuși, informațiile de pe Reddit arată că ar fi vorba doar de câteva zeci de locuri de muncă non-software, foarte slab plătite și care nu au nicio legătură cu profesiile din sectorul de dezvoltare de tehnologie digitală.

„Este vorba mai degrabă de un call center care va angaja exclusiv vorbitori de limba germană, care vor plasa conținut pe pagini web. Oricum, angajaților din departamemtul EMBEDDED li s-a spus foarte limpede că această nouă linie de business nu este una în care ar putea să își găsească ceva de lucru compatibil cu specializarea lor”, a mai afirmat sursa citată.

Situație similară la Cognizant: Angajat: „Ce bulls**t au putut să ne vândă!”

Vești asemănătoare apar și de la angajații care muncesc la Cognizant Softvision.

„Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.

Ironia sorții face ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR să pățească la rândul lor același lucru.

«Mă uit la pozele acelea frumoase de propagandă din 2022, cu -The place to be now and beyond- și la imaginile de la festivalul privat Electric Castle la care ne-au invitat și râd în hohote, ce bulls**t au putut să ne vândă!», mi-a scris zilele trecute lui un fost angajat de la Cognizant Softvision”, a mai scris Doru Șupeală pe blogul său.

Oamenii vor șomaj / „Corporațiile au grijă doar de imaginea lor perfectă iar săracii oameni sunt aruncați ca niște măsele stricate”

Consultantul de business a relatat ce a spus un angajat de la NTT DATA, care afirmă că firmele mari sunt preocupate doar de imaginea lor perfectă, iar angajații sunt dați la o parte foart ușor.

„Oamenii merită mai mult respect și au dreptul să fie informați corect și complet, chiar dacă firmele trec prin perioade dificile. De calitatea umană, competența și moralitatea top managementului depinde reputația pe termen lung a unei organizații. Prea mulți manageri mediocri, egocentrici și iresponsabili, cărora nu le pasă deloc de oameni, conduc astăzi organizațiile din lume. Adevărul trebuie spus, chiar dacă este dureros și nu poate fi ascuns sub perdelele de fum ale unor comunicate de presă pompoase și goale de conținut.

Închei cu un mesaj pe care l-am primit de la unul dintre anagajații de la NTT Data:

«Ce nu înțeleg este de ce nu bagă lumea în șomaj, pentru că în aceste vremuri tulburi mai nimeni nu angajează în domeniul IT software. Nu îmi explic de ce imaginea unei companii este pusă mult peste soarta unor zeci, poate chiar sute de oameni. Corporațiile au grijă doar de imaginea lor perfectă și mai ales de prețul acțiunilor pe bursă, iar săracii oameni care își aduc contribuția sunt aruncați ca niște măsele stricate, nici măcar trimiși în șomaj, ca să aibă parte de protecție legală (că nu putem strica imaginea din piață a firmei, nu-i așa?)», mi-a scris un angajat al NTT Data România”, a conchis Doru Șupeală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.