Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur politic în Suedia după cererea de aderare la NATO/ Turcia cere extrădarea unui deputat suedez de etnie kurdă

Agerpres
suedia steag drapel

Premierul suedez Magdalena Andersson a ridicat mizele într-o dispută cu opoziția, mutare ce ar putea periclita șansele țării nordice de a ajunge la un acord cu Turcia privind acceptarea sa în NATO, scrie Bloomberg.

Andersson a amenințat că va demisiona dacă ministrul său al Justiției va pierde o moțiune simplă în parlament care urmează să fie votată pe 7 iunie, un rol crucial urmând să îl aibă Amineh Kakabaveh, o parlamentară independentă de origine kurdă.

Kakabaveh, o fostă parlamentară a Partidului de Stânga va da din nou votul decisiv întrucât opoziției îi lipsește un singur vot pentru adoptarea moțiunii.

Deputata a avut deja un rol crucial în trecerea guvernului lui Andersson, care a devenit prima femeie premier a Suediei anul trecut, ea obținând în schimbul votului un angajament din partea partidului de guvernământ de a extinde cooperarea cu o organizație kudră numită „Syrian PYD”.

Hakki Emre Yunt, ambasadorul turc la Stockholm a fost citat în luna mai, într-un interviu acordat agenției de presă TT, ca spunând că Suedia ar trebui să o extrădeze pe Kakabaveh „dacă este posibil”.

Cum ar putea complica blocajul politic din Suedia aderarea la NATO

Kakabaveh, care s-a născut în Iran și nu a fost niciodată o cetățeană a Turciei, a declarat că va vota împotriva moțiunii „atâta timp” cât Social-Democrații lui Andersson respectă protocolul de colaborare cu gruparea kurdă.

Andersson este pusă acum în ipostaza de a alege să respecte înțelegerea, ceea ce cu siguranță va înfuria Ankara și periclita eforturile de convingere a sa să renunțe la obiecțiile vizavi de aderarea Suediei la NATO, sau să demisioneze în cazul adoptării moțiunii simple, ceea ce va complica din nou negocierile de aderare.

Suedia a depus oficial cererea de aderare la NATO pe 16 mai, la o zi după Finlanda învecinată.

Opoziția a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției Morgan Johansson din cauza nemulțumirilor privind modul în care acesta a gestionat valul de infracționalitate violentă și împușcături mortale care au șocat Suedia în ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.