Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur politic la Kiev. Zelenski il demite pe ministrul Apararii/ Cine este noul ministru Umerov

odessa-journal.com
Oleksi Reznikov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe ministrul Apărării.  "Am decis să-l înlocuiesc pe ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov", a scris liderul de la Kiev pe Telegram.

"Săptămâna aceasta, Parlamentul va trebui să ia o decizie privind personalul. Vreau să o prezint acum. Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksiy Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și de alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu. Rustem Umerov ar trebui să conducă acum ministerul. Verkhovna Rada a Ucrainei cunoaște bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aștept ca parlamentul să susțină acest candidat.

Toamna este timpul pentru consolidare", a scris Zelenski.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, este probabil să fie demis în curând, scria Ukrainska Pravda pe 31 august, citând surse guvernamentale.

La începutul lunii august, o investigație a lui Dzerkalo Tyzhnia a spus că ministerul a semnat un contract cu o companie turcă în septembrie 2022 pentru achiziționarea a 33 de milioane de dolari de haine „de iarnă” pentru militari, care erau, de fapt, haine de vară.

Dzerkalo Tyzhnia a mai descoperit că documentele care însoțeau transportul au fost manipulate. Prețul unor jachete în valoare de aproximativ 29 de dolari a fost într-un alt document despre care se spune că a fost „modificat” la 86 de dolari.

Ancheta s-a adăugat la presiunea asupra conducerii ministerului apărării, care se confruntă deja cu mai multe scandaluri de corupție, precum achiziționarea de produse alimentare pentru militari la prețuri umflate descoperite în ianuarie.

Reznikov a declarat pe 25 august că este gata să demisioneze dacă se confirmă rapoartele conform cărora militarii au procurat uniforme pentru un preț umflat.

Yaroslav Zhelezniak, un parlamentar al Holos, a declarat pe Telegram că Reznikov ar putea fi mutat în postul de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit.

Președintele Volodymyr Zelensky l-a demis pe Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, pe 21 iulie.

Reznikov a fost numit ministru al Apărării în 2019, deținând anterior funcția de viceprim-ministru și ministru al reintegrării teritoriilor ocupate temporar.

Ministrul și-a început cariera ca avocat și a condus un cabinet de avocatură de mare profil înainte de a intra în politică în 2014, la alegerea sa în Consiliul orașului Kiev.

În 2020, Reznikov a devenit membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, după numirea sa în 2019 pentru a deveni membru al delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral.

Grupul a fost un format de negociere care a fost format în 2014 de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a facilita o rezoluție între Ucraina și Rusia după invazia Rusiei în Donbas.

Cine este Umerov

Umerov și-a început cariera în afaceri, fondând compania de investiții ASTEM. A fost ales parlamentar pentru Holos în 2019.

Umerov este de origine tătară din Crimeea și și-a concentrat o mare parte din cariera sa politică asupra drepturilor tătarilor din Crimeea din Crimeea ocupată de Rusia. De asemenea, a lucrat ca consilier al lui Mustafa Dzhemiliev, liderul Adunării Tătarilor Crimeii din Ucraina.

Când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022, Umerov a fost selectat să se alăture delegației ucrainene de negocieri.

Ukrainska Pravda a spus că Umerov nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă se va muta la un nou post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.