Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremurul din Insulele Solomon s-a soldat cu distrugerea a zeci de case şi mii de sinistraţi

cutremur seismograf

Cel puţin 40 de case au fost distruse şi circa 3.000 de persoane au fost afectate în Insulele Solomon de cutremurul de 7,8 grade pe Richter care s-a produs joi în zona Pacific şi a determinat la emiterea unei scurte alerte de tsunami, relatează EFE. Acest bilanţ provizoriu a fost prezentat în Parlament de deputatul Samuel Manetoali, care a subliniat că încă se aşteaptă informaţii din insula Makira, o zonă izolată cu puţine comunicaţii, potrivit Radio New Zealand.

Makira este zona cea mai apropiată de epicentrul seismului pe care Institutul american de geofizică (USGS) l-a localizat la 68 de kilometri sud-est de oraşul Kirakira şi la o adâncime de 48,7 de kilometri. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una de 6,5 grade pe care USGS l-a localizat la 79 de kilometri sud-est de Kirakira şi la o adâncime de 14 kilometri.

Centrul de Alertă de Tsunami din Pacific (PTWC) a emis un avertisment privind riscul unor valuri mari pentru insulele Solomon, Vanuatu, Papua Noua Guinee, Nauru, Noua Caledonie, Tuvalu, Kosrae (Micronesia) şi Hawaii. Alerta a fost ridicată o oră mai târziu după ce valurile generate nu au depăşit 43 de centimetri în Noua Caledonie, conform Agerpres. Teama de tsunami i-a determinat pe locuitorii de pe litoralul insulei Makira să fugă spre zonele înalte din interior, notează Radio New Zealand. În aprilie 2007, un cutremur de 8,1 grade a generat un tsunami care a provocat 30 de morţi şi a distrus o mare parte a insulei Gizo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.