Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un dinozaur cât o găină, descoperit pe o insulă din Marea Britanie

Emily Willoughby
dinozauri

Un mic dar fascinant dinozaur, numit Vectidromeus insularis, a fost recent descoperit pe Insula Wight din Marea Britanie, o zonă cunoscută pentru fosilele sale de dinozauri. Acesta este al doilea membru al familiei de dinozauri găsit pe insulă și oferă noi indicii despre evoluția și biodiversitatea dinozaurilor în această regiune, scrie IFLScience.

Asta sugerează că Europa ar fi putut avea propria familie de erbivore mici, distincte de cele din Asia și America de Nord. Vectidromeus este un membru al familiei de dinozauri mici, bipezi, care se hrăneau cu plante și care au trăit în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani. Deși noua fosilă este destul de mică, ar fi vorba despre un juvenil, ceea ce înseamnă că specia ar fi putut fi ceva mai mare decât sugerează specimenul actual.

Vectidromeus ar fi alergat prin pădurile din Cretacicul inferior alături de primii tiranozauri, spinosauri și Iguanodon. Dar are, de asemenea, rude celebre care au fost importante nu numai pentru istoria paleontologiei, ci și pentru istoria științei în general.

Vectidromeus este înrudit îndeaproape cu Hypsilophodon foxii, care a fost de asemenea descoperit pe Insula Wight.

Al doilea dinozaur din aceeași familie descoperit pe Insula Wight

În secolul al XIX-lea, Hypsilophodon a fost printre primii dinozauri care au fost descriși datorită resturilor sale relativ complete. Ca și ruda sa recent identificată, Hypsilophodon foxii era mic și subțire și avea membrele posterioare asemănătoare cu cele ale păsărilor.

Aceste trăsături au făcut ca această familie să fie utilă pentru oamenii de știință interesați de evoluție și au dus la faptul că Thomas Henry Huxley, celebrul biolog victorian, a folosit un Hypsilophodon ca dovadă a faptului că păsările au evoluat din dinozauri.

Deși Hypsilophodon și Vectidromeus au fost găsite pe insula dinozaurilor, speciile nu au existat în același timp. Acest lucru se datorează faptului că primul a fost recuperat de la o înălțime mai mare în roci, ceea ce sugerează că era cu aproximativ 2 sau 3 milioane de ani mai tânăr.

Descoperiri noi de dinozauri pe Insula Wight

„Paleontologii lucrează pe Insula Wight de mai bine de un secol, iar aceste fosile au jucat un rol important în istoria paleontologiei vertebratelor”, a declarat dr. Nicholas Longrich, de la Milner Centre for Evolution de la Universitatea din Bath, într-un comunicat. „Dar încă facem noi descoperiri, pe măsură ce marea erodează noi fosile de pe stânci”.

Motivul pentru care noi dinozauri continuă să apară pe Insula Wight se datorează faptului că stratele cretacice sunt extrem de groase (sute de metri) și pot acoperi mai multe milioane de ani.

Deși oamenii de știință încă nu au ajuns la un consens în privința vechimii lor, este posibil ca fosilele recuperate pe insulă să provină dintr-o serie întreagă de ecosisteme, fiecare dintre acestea având propriul set de specii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.