Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă dosarul '10 august' s-a clasat, Raluca Prună cere o altă abordare: Ministrul Bode să dispună control la Jandarmerie după aproape trei ani

raluca pruna 1

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, cere o altă abordare după clasarea definitivă a dosarului "10 august". Aceasta îi solicită ministrului de Interne, Lucian Bode, să dispună un control la Jandarmerie. Chiar dacă un asemenea control ar veni la aproape trei ani de la protestul din Piaţa Victoriei, Prună speră de fapt să se găsească noi probe care să justifice redeschiderea anchetei penale.

"După șocul de ieri al clasării definitive a dosarului 10 august 2018 cu privire la șefii Jandarmeriei, cred ca nimic nu împiedica, ci dimpotrivă totul obliga actualul ministru de interne sa dispună un control la Jandarmerie. Și sa comunice public răspunsul la întrebari esențiale:

1. Pe ce s-a bazat decizia Jandarmeriei de a face plângere la DIICOT pe motiv de lovitura de stat iminenta?

2. Cine a decis ca jandarmii scoși pe teren sa aibă numărul de identificare obturat cu banda adezivă și de ce? Asta va face dificila identificarea celor care au agresat bestial victime pașnice.

3. Cine a dat ordin sa fie utilizate gaze in cantități disproporționate cu ore bune înainte de atacul in forta?

4. Cine a anunțat jandarmii din teren ca o colega de-a lor a fost (aproape) ucisă? Caci asta ni s-a spus ca a justificat violenta jandarmilor.

In fine controlul trebuie sa spună dacă Jandarmeria care nu e in stare sa extragă dintr-o mulțime pașnica un grup violent este capabilă sa își exercite competentele legale.

Decizia definitiva a clasării dosarului 10 august nu împiedica o curățenie in Jandarmerie și nici plângeri penale noi dacă un control intern bine făcut constata ilegalitați in ordinea de comanda. Probe noi permit plângeri penale noi, dincolo de balbe de procedura dintr-o perioada la DIICOT la fel de tulbure ca guvernarea din 2018. Acesta este un test politic elementar. Inactiunea guvernamentală in aceasta afacere nu este o opțiune dacă acest guvern chiar vrea sa facă ceva. Și pentru ca premierul s-a exprimat public deja, poate trimite propriul sau corp de control la Jandarmerie", scrie Raluca Prună pe Facebook.

Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”, ceea ce înseamnă că ancheta DIICOT în cazul șefilor Jandarmeriei rămâne închisă.

Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanța din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marți, Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.