Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga (analiză Nikki Haley)

LA Times
Nikki Haley

Războiul nu este sub nici o formă o „dispută teritorială”. Sunt în joc interese americane vitale.

Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei. Toată lumea o știe, însă președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze un alt adevăr rezultat de aici: dacă Rusia va câștiga în Ucraina, China va câștiga și ea, scrie Nikki Haley în The Wall Street Journal citat de Rador.

Beijingul și-a propus să surclaseze SUA din punct de vedere militar, economic și cultural. Xi se află la Moscova pentru că sprijinul lui pentru Putin servește acea viziune sumbră. El vrea ca Rusia să cucerească Ucraina pentru ca și Chinei să-i fie mai ușor să invadeze Taiwanul. El vrea ca Rusia să amenințe restul Europei pentru ca atenția Americii să fie distrasă de la Asia.

De ce sunt orbi mulți politicieni americani la această realitate? De ce nu vor ei ca Ucraina să-l înfrângă pe aliatul Chinei? O victorie a Kievului ar face ca SUA să fie mai în siguranță, fără ca fie și viața unui singur soldat american să fi fost pusă în pericol.

Biden afirmă că SUA sunt alături de Ucraina, dar tot el i-a permis cu consecvență Rusiei să preia inițiativa. El a încurajat această invazie prin predarea Afganistanului și prin afirmația că o „incursiune minoră” în Ucraina ar fi acceptabilă. El nu i-a trimis Kievului ajutorul de care are nevoie - la momentul în care avea nevoie. El chiar i-a trimis bani Ucrainei fără a controla cheltuirea lor, în loc să-i trimită doar arme și echipamente militare. E limpede că ucrainenii dispun de voința necesară pentru a învinge. Dar Biden i-a oferit Ucrainei doar atât cât a fost necesar pentru a încetini avansul Rusiei, iar nu pentru a o izgoni.

Ezitările lui Biden sunt în concordanță cu istoricul lui în materie de securitate națională. Mai surprinzătoare e moliciunea unora de la dreapta. Ei afirmă că Americii n-ar trebui să-i pese de Ucraina, fiindcă războiul acesta nu e al nostru. Unii îl califică drept o simplă „dispută teritorială”. Ei spun că ar trebui să ignorăm Ucraina pentru a putea să ne concentrăm pe China.

Dar ei au înțeles fix pe dos. China pierde dacă Ucraina câștigă. Și nimeni nu știe mai bine acest lucru decât Xi. El vrea ca America să ignore Ucraina pe termen scurt, deoarece astfel le-ar conferi Chinei și Rusiei un avantaj pe termen lung - în Europa, în Asia și pe întregul glob. Dar SUA sunt capabile acum să-i curme ambițiile Chinei, prin ajutarea Ucrainei, ba încă o putem face fără a trimite cecuri în alb și fără a periclita trupele americane.

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem pentru a contracara China în sfera tehnologiei, a comerțului și a serviciilor de informații. Însă e naiv să crezi că putem contracara China prin ignorarea Rusiei. Trăim într-o lume periculoasă, iar renunțarea la sprijinirea Ucrainei i-ar încuraja pe cei care caută să atace interesele americane. În afară de China, Iranul și Coreea de Nord ar considera înfrângerea Ucrainei drept o invitație de a face rău. Israelul, Coreea de Sud și Japonia s-ar afla într-un pericol mult mai mare - ca și poporul american. Inamicii noștri ne amenință prietenii fiindcă, în definitiv, pe noi vor ei să ne înfrângă și să ne distrugă.

În calitate de ambasadoare la ONU am fost în măsură să constat că atunci când America acționează ferm inamicii noștri fac un pas înapoi. Trebuie să acționăm ferm în sprijinul prietenilor noștri de la Kiev, nu în ultimul rând și pentru că victoria lor asupra Rusiei va avea consecințe care se vor răsfrânge mult dincolo de granițele Ucrainei. Xi și Putin sunt conștienți de acest lucru, și de aceea se întâlnesc acum la Moscova. America are nevoie de un conducător care să fie și el conștient de acest lucru și care să facă ce e necesar pentru a proteja poporul american și libertatea pe care atât de mult o prețuim.

Articol de Nikki Haley (candidată la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024; a fost guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoarea SUA la ONU)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.