Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș și Klaus Iohannis încep un tur de forță

ciolos iohannis

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș încep un tur de forță în perioada următoare, în Europa. După ce premierul l-a primit pe omologul său din Polonia în Suceava, urmează ca Cioloș să plece în Germania.

Săptămâna viitoare se va afla în vizită în Germania, în trei landuri, pentru a avea mai multe întâlniri cu profil economic, cu companii germane care au investit deja în România şi care urmează să investească. Va merge în landul Bavaria, în landul Brandenburg şi în landul Nord-Westfalia.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare va efectua o vizită cu profil economic în trei landuri germane, precizând că preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel, în perioada următoare.

"Săptămâna viitoare voi fi din nou în Germania, de data asta în trei landuri, pentru întâlniri cu profil economic. Mă voi întâlni cu companii germane care au investit deja în România, dar şi care urmează să investească. În landul Bavaria, în Baden-Wurttemberg şi în Nord Westfalia. Deci, relaţia noastră cu Germania continuă în mod dinamic, nu doar la nivel politic, ci şi economic", a precizat premierul, pentru Radio România Actualităţi.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

Cioloş a adăugat că în perioada următoare preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, informaţia fiind dată în contextul în care România, alături de alte state est-europene, doreşte să reprezinte o parte mai importantă a procesului de pregătire decizională.

"Asta vrem să facem acum şi cu Polonia şi cu alţi parteneri, să pregătim idei, nu doar să participăm la aceste dezbateri, să pregătim şi să punem pe masă idei, teme de compromis pe principalele subiecte care se discută cu ocazia negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE. Cu siguranţă vor fi puse în discuţie şi viitorul bugetului european, viitorul principalelor politici comunitare europene şi vrem să venim împreună cu idei şi cu propuneri. România va fi şi ea parte a acestui proces de consultări, inclusiv cu Germania. Domnul preşedinte Iohannis este în contact cu doamna Merkel şi vor avea o întâlnire în perioada următoare. Preşedintele Hollande vine în România înainte de summit-ul european de la Bratislava. Vom avea din nou o discuţie şi cu Franţa legată de aceste principale puncte de pe agendă. Eu m-am întâlnit acum cu doamna prim-ministru al Poloniei. Deci suntem într-un proces foarte dinamic de consultări", a arătat el.

Citește și: FINALUL VERII. ÎNCEPE CAMPANIA

Cioloş consideră că, în acest sens, sunt importante, de asemenea, consultările şi discuţiile care au loc în România pe aceste subiecte, chiar dacă e an electoral, "pentru a avea o abordare coerentă la nivel european."

"Această aşa-zisă axă Bucureşti-Varşovia, pe care eu aş dori-o dinamizată în anii următori, indiferent cine ar fi la guvernare în Polonia sau în România, nu este doar o contrapondere la vechea Europă, ci se doreşte să fie o modalitate de a echilibra lucrurile în UE. Vreau să fiu foarte clar. Nu dorim prin asta să adâncim falia dintre vechea Europă şi noua Europă, ci să găsim modalităţi prin care să discutăm şi să fim parte a procesului decizional de la egal la egal: şi cei din est, şi cei din vest, şi cei din sud, şi cei din nord, şi cei mai vechi, şi cei mai noi. Am discutat şi cu doamna cancelar Merkel încă din ianuarie, când am avut acea vizită la Berlin şi când dânsa m-a întrebat cum îmi explic această atitudine a unor lideri politici din Europa de Est vizavi de anumite teme de discuţii decizionale la nivel european. I-am spus că din punctul meu de vedere şi cu experienţa pe care o am există o anumită frustrare în est că aceste ţări nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul de pregătire decizională europeană. Dânsa mi-a spus: 'Nimeni nu vă împiedică să fiţi parte activă a acestui proces, dar asta presupune să fiţi şi voi mai activi, mai dinamici' ", a completat şeful Guvernului.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.