Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș și ministru Mihnea Motoc, la baza militară de la Fetești

dacian ciolos

Prim-ministrul Dacian Cioloş şi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, vor participa vineri, la baza militară de la Feteşti, la ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, informează agerpres.ro

Cele şase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar şi ministrul portughez al apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes. 

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Scandalul Panama Papers continuă: Mossack Fonseca denunță o campanie internațională de denigrare

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. 

Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16. 

Ministrul Motoc declara, în luna februarie, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spaţiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricaţie sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995. 

De asemenea, Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52, ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricaţie italienească, C-130 Hercules - de fabricaţie americană. 

Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză. 

Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.