Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș: Trebuie să reducem şi incapacitatea administraţiei de a urmări interesele statului

facebook.com
ciolos

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că trebuie redusă incapacitatea administraţiei de a urmări interesele statului, precizând că în sistem există multă rezistenţă la schimbare, informează Agerpres

"Nu e un proces uşor acest proces de schimbare, mai ales că există multă rezistenţă în sistem la această schimbare, probabil şi din teama de (...) necunoscut. Trebuie să reducem şi incapacitatea administraţiei de a urmări interesele statului, ignoranţa, de multe ori, cu privire la folosirea eficientă a banului public. Avem de multe ori reflexul să ne gândim că banul public trebuie cheltuit şi că principalul obiectiv al funcţionarului e să execute bugetul în sensul de a-l cheltui, dar nu avem încă reflexul să vedem şi cât de eficient a fost cheltuit banul public", a afirmat Cioloş, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României. 

El consideră că un element-cheie îl reprezintă gestionarea "mai eficientă" a companiilor de stat pe baza principiilor de guvernanţă corporatistă. 

"Dincolo de alocările bugetare, dincolo de politica fiscală, o resursă pe care statul nu a valorificat-o suficient în trecut sunt tocmai companiile de stat. Încă nu avem întotdeauna în toate sectoarele o viziune coerentă şi pe termen lung a ce vrem să facem cu aceste companii de stat, care sunt resurse ale statului şi care pot (...) să constitue în domenii-cheie factori-cheie de stimulare a dezvoltării sectoarelor respective - mă gândesc aici la energie, transporturi, exploatarea resurselor naturale. Gestiunea coerentă, eficientă a companiilor de stat printr-un management performant, guvernanţă corporatistă reprezintă un obiectiv important pentru acest guvern şi sper eu să rămână şi pentru guvernele care vin", a spus prim-ministrul. 

Şeful Executivului a arătat că Ministerul Economiei a început "un proces de schimbare consistentă", care să definească aşteptările statului de la propriile sale companii şi să includă profesionalizarea consiliilor de administraţie. 

"Să evităm să mai considerăm consiliile de administraţie ca sinecuri pentru un funcţionar sau altul şi să ne gândim la oameni competenţi, performanţi, cărora să le dăm mandate clare atunci când reprezintă statul în consiliile de administraţie", a completat Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.