Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș: 'După alegerile de azi din Austria, mă aștept ca Guvernul să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic pentru Schengen'

gandul.ro
schengen

Fostul premier Dacian Cioloș crede că Guvernul ar trebuie să treacă după alegerile din Austria la un plan clar de negociere pe subiectul Schengen și afirmă că nu vede o coordonare eficientă a miniștrilor români pe acest subiect și nu înțelege ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de țară din ultimii ani.

„După alegerile care au loc azi (duminică - n.r.) în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aștept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen pe agenda UE. Doar că, din informațiile publice pe care le avem, acest plan ori nu există, ori există, dar este ținut atât de secret încât nici cei care ar trebui să îl pună în practică nu îl cunosc. Ce aștept de la Guvern pentru acest obiectiv național sunt următoarele: un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituții, dar și persoane care au competențe pe aceste domenii și o presiune politică constantă pe Austria și Olanda pentru a se așeza la masa negocierilor”, a transmis duminică Cioloș, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Cioloș, din acest plan ar trebui să facă parte și Bulgaria, care, deși urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcție cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate.

„Din experiența ridicării vizelor canadiene pentru cetățenii români pe care am reușit-o în 2016, știu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă și atunci vecinii aveau alegeri și o agendă proprie. O sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară, dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza și o eventuală rezoluție bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câțiva ani. Însă deocamdată nu văd o coordonare eficientă a miniștrilor români pe acest subiect și nu înțeleg ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de țară din ultimii ani. Sper doar că nu stăm și așteptăm să ne rezolve alții problema - sau să se rezolve de la sine, ca o consecință a unor discuții pe politica de azil și migrație, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun și orice nou eșec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât și în UE", mai spune Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.