Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloş este dezamăgit: Sancţiunile călduţe nu vor opri cizma lui Putin

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dacian Cioloș

Europarlamentarul Dacian Cioloş (USR) se declară dezamăgit de sancţiunile aprobate joi noaptea de liderii UE împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, adăugând că "lipsa curajului" riscă să afecteze credibilitatea Uniunii Europene, anunță Agerpres.

"Sancţiunile aprobate azi noapte de liderii UE împotriva lui Putin sunt departe de a fi suficiente. Ca european convins, sunt dezamăgit. Şi văd în jurul meu cum proeuropeni convinşi ca mine sunt la fel de dezamăgiţi. Păstrarea accesului Rusiei la sistemul bancar SWIFT, lipsa unor sancţiuni drastice în sectorul energetic şi decizia de a nu-i include pe lista celor vizaţi de sancţiuni pe Putin şi Lavrov riscă să coste Uniunea Europeană mult mai mult decât impactul economic pe care aceste măsuri le-ar avea pentru unele state membre", scrie Cioloş, pe Facebook.

Potrivit acestuia, lipsa unei reacţii "tranşante" înseamnă "vieţi pierdute sau distruse" în Ucraina, dar şi cetăţeni europeni "care îşi pierd încrederea şi speranţa în capacitatea UE de a răspunde provocărilor pe măsura pretenţiilor" pe care le are.

"Uniunea Europeană are capacitatea de a-şi reveni din încercări economice. Actele simbolice, de solidaritate cu poporul ucrainean, au rostul lor, dar nu înlocuiesc acţiunile concrete şi măsurile tranşante. Sancţiunile călduţe nu vor opri cizma lui Putin. Regret că interese economice egoiste pe termen scurt şi lecţii pe care unele state membre UE au refuzat să le înveţe atunci când Putin a invadat Georgia şi când a anexat Crimeea fac acum ca mult dorita autonomie strategică europeană să fie încă o poveste", menţionează reprezentantul USR.

Cioloş subliniază că liderii europeni, şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană "trebuie să înţeleagă că Putin duce acest război nu numai împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor europene şi democratice" şi împotriva a tot ceea ce reprezintă Uniunea Europeană.

"O Europă puternică este o Europă unită şi curajoasă, care ştie că soarta lumii democratice atârnă în mare parte, astăzi, de deciziile pe care le va lua în faţa barbariei unui tiran. Nu este prima oară când Europa trece prin aşa ceva, dar ar trebui să ne asigurăm că este în mod real ultima oară când suntem ameninţaţi de către dictatori cărora le-am iertat derapaje şi jigniri repetate. O Europă puternică este o Europă unită şi curajoasă. Ca european convins, ştiu că Uniunea Europeană poate mai mult. Mult mai mult. Şi lipsa curajului de a-ţi asuma rolul şi aşteptările celor care o susţin riscă să-i afecteze credibilitatea", a scris Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.