Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloş profită de tragedia de la Timişoara pentru a cere alegeri anticipate: 'Structura politică a actualului parlament nu ne permite să dăm legi'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dacian Ciolos

Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, evocă o serie de tragedii recente, printre care şi cea de la Timişoara, unde o femeie şi doi copii au murit în urma unei deratizări, pentru a solicita alegeri anticipate. Fostul premier susţine că este nevoie de măsuri radicale de reformare a statului, care nu pot fi luate cu actuala majoritate parlamentară.

"Moartea unor oameni într-un bloc din Timișoara din cauza unei deratizări, poluarea care le distruge sănătatea unor locuitori din Băicoi și din Brazi, tragedia din Caracal sunt doar ultimele din lungul șir de exemple care arată că, în România, statul nu funcționează. Este paralizat de nepăsare și incompetență. Este incapabil să apere dreptul fundamental al cetățenilor săi, dreptul la viață.

Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, statul a fost doar o unealtă în mâna politicienilor aflați la putere și nu un ansamblu de instituții în slujba cetățenilor. Timp de 30 de ani, funcțiile de decizie în instituțiile statului au fost împânzite cu pile politice, iar funcționarii onești și competenți au fost obligați să își plece capetele, să înghită mizeria sau să plece din sistem. Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, decidenții din instituțiile statului nu s-au preocupat să avem proceduri pentru a proteja viața românilor, ci s-au străduit doar să își satisfacă șefii politici.

Inconștiența aceasta a ucis oameni. Atât de gravă este situația, atât de rău am ajuns.

Noi, cei din PLUS, spunem că statul român trebuie reformat urgent. Trebuie să-i facem legi noi și clare de funcționare. Instituțiile statului trebuie conduse de oameni competenți numiți prin concurs și nu politic.

Administrația publică trebuie profesionalizată și trebuie pusă în situația de a-și asuma deciziile pe care le ia și care au impact direct asupra vieților oamenilor. Nu mai putem continua cu această atitudine de indiferență, de imunitate emoțională la ceea ce se întâmplă în jur. Trebuie să conștientizăm că în administrația publică se lucrează pentru oameni și nu pentru a umple hârtii sau pentru a executa ordine.

Structura politică a actualului parlament nu ne permite să dăm legi care să corecteze aceste lucruri. Avem nevoie urgentă de un nou parlament, compus din forțe politice care își asumă reforma statului. Sperăm ca, după realegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, să putem organiza cât mai repede alegeri parlamentare anticipate", scrie Cioloş pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.