Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș răsuflă ușurat după victoria în cazul Roșia Montană: 'Sper ca cei care m-au acuzat să înţeleagă'

romanialibera.ro
Dacian Ciolos

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă, după ce România a câştigat procesul Roşia Montană, că Roşia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire, exprimându-şi pseranţă că cei care l-au acuzat să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde.

„Roşia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul premier Dacian Cioloş.

CONTEXT

România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources, referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană, la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții.

Cu o majoritate de 2 la 1, instanța arbitrală a stabilit că România nu datorează despăbugiri companiei miniere, precizeză surse oficiale pentru stiripesurse.ro. Instanța de la Washington a stabilit că firma canadiană trebuie să plătească României cheltuieli de judecată.

Dacian Cioloș a fost premierul care a promovat includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, gest care era considerat ca principal factor al unei eventuale înfrângeri la ICSID.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.