Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daciana Sarbu, revoltata: Comisia Europeana pune in pericol sanatatea cetatenilor

Daciana Sarbu

Europarlamentarul Daciana Sarbu critica dur Comisia Europeana, aratand ca "pune in pericol sanatatea cetatenilor europeni" prin intarzierea elaborarii unor reguli privind nutritia. Mai mult decat atat, ea atrage atentia ca CE era obligata ca pana in 2009 sa elaboreze aceste 'profiluri nutritionale', continand criterii clare pe care un aliment trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi prezentat drept „sanatos” (si care ar impiedica alimente bogate in grasimi, sare ori zahar sa se promoveze ca fiind benefice).

Cetatenii sunt adesea indusi in eroare si convinsi sa consume produse pretins „sanatoase”, din cauza informatiilor insuficiente sau inselatoare de pe eticheta sau din campaniile de promovare a unor alimente, considera eurodeputata PSD, care solicita, printr-o interpelare, Comisiei un termen clar pentru imbunatatirea acestor legi.

Profilurile nutritionale sunt un instrument absolut necesar pentru ghidarea consumatorilor catre optiuni mai sanatoase in privinta modului cum se hranesc, considera Daciana Sârbu, care arata ca intarzierea definirii acestor profiluri „submineaza legislatia europeana privind nutritia si implicit protectia pe care aceasta ar trebui sa o ofere consumatorilor”.

„Comisia ar trebui sa recunoasca onest ca nu intentioneaza sa adopte aceste profiluri, din moment ce termenul la care trebuia sa le prezinte a expirat acum 7 ani. Dar are si obligatia sa ne explice de ce! Vorbim de reguli care ar ajuta, de exemplu, o mama sa evite sa-i cumpere copilului un suc plin de zahar, care astazi, in absenta acestor reguli, se poate promova ca fiind „sanatos”. Multi copii, in special, sunt atrasi de alimente nesanatoase, iar parintii lor nu sunt ajutati sa se informeze corect cu privire la continutul acestora. Institutiile nu-si fac datoria, desi ar putea sa-i protejeze prin legislatie mai clara. In acest fel, fenomenul obezitatii infantile va continua sa creasca intr-un ritm sustinut”, afirma Daciana Sârbu, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate din Parlamentul European.

In luna mai 2015, eurodeputata i-a scris Comisarului european pentru Sanatate, cerandu-i reglementarea mai clara a modului cum sunt promovate alimentele pentru copii. Mai precis, a propus stabilirea clara a unor criterii nutritionale pe care alimentele trebuie sa le indeplineasca pentru a avea dreptul sa fie promovate catre copii. Ca baza stiintifica pentru definirea acestor criterii, Daciana Sârbu a sustinut modelul profilurilor nutritionale lansat recent de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Potrivit acestui model, alimentele ar urma sa fie promovate catre copii numai daca respecta anumite praguri nutritionale (in ce priveste cantitatile de zahar si grasimi continute, de exemplu), in acest fel publicitatea facandu-se in mod responsabil, iar parintii putand sa identifice mult mai usor produsele nesanatoase, se arata intr-un comunicat de presa al eurodeputatei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.