Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daea îi mobilizează pe pescari: 'Să acţionăm fără greşeli pentru a putea valorifica întreaga sumă de bani de la UE rezervată României'

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut miercuri un apel către fermierii piscicoli de a atrage întreaga sumă rezervată României prin Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM), astfel încât să "nu lăsăm niciun leu în afara ţării", potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

"Avem 168 de milioane de euro din FEPAM, o sumă importantă, care se află pe drumul accesării. Astăzi veţi primi toate datele necesare, detaliile tehnice, consultanţă (...) să vă aşezaţi la masa colaborării. Sunt şase priorităţi care definesc, pe de o parte controlul preocupărilor, pe de o parte suma. Nu am dreptul şi este obiectiv prioritar pentru ministrul agriculturii să ia toţi banii, dar toţi de la Uniunea Europeană, bani la care avem dreptul şi pe care trebuie să îi folosim, cu o singură condiţie: să ne punem la treabă. Să ne desfăşurăm sesiunile corect, să informăm la timp, să acţionăm fără greşeli pentru a putea valorifica întreaga sumă rezervată României, evident care creşte cu cea pusă la dispoziţie prin bugetul statului", a spus Petre Daea, la un eveniment de promovare a măsurilor din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).

El a menţionat că România are o răspundere istorică în această perioadă în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în condiţiile în care "plămădim politica 2021 - 2027".

"Plămădim politica 2021-2027, dar nu trebuie să uităm niciun moment că avem nişte bani pe care trebuie să-i folosim în ţară, pe reguli comunitare, folosind metodele aprobate pentru fiecare domeniu în parte şi respectate de fiecare în parte. Avem această răspundere foarte mare, istorică, de a deţine preşedinţia (Consiliului UE n.r.), de a intra în cuplajul acesta la UE cu interesele noastre şi ale statelor care compun UE. (...) Indiferent cât de nepopulară vi s-ar părea o solicitare, trebuie să o faceţi dacă realitatea impune acest lucru, indiferent de mărimea problemei, trebuie să o ştim şi să o cunoaştem (...) Stimaţi colegi prieteni aşezaţi-vă la masa de lucru în aşa fel încât să nu lăsăm niciun leu în afara ţării, să o aducem pe toţi ca sunt ai României şi să-i valorificăm", a adăugat şeful MADR.

El a subliniat că sectorul acvaculturii beneficiază pentru prima dată de subvenţie la motorină, la fel ca în agricultură, dar şi bani pentru investiţii în reproducţie. "Acum aveţi în mână, e adevărat puţin, două instrumente, aveţi actul normativ pentru motorină, pentru cei care vă ocupaţi de acvacultură şi aveţi pentru prima dată acest lucru, dar şi pentru investiţii în piscicultură şi în reproducţie", a mai spus oficialul MADR.

Potrivit datelor MADR, până la finele lui 2018, plăţile către beneficiari prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) au fost de 31,835 milioane de euro (18,9%), iar sumele solicitate Comisiei Europene în limita alocării UE de 26,77 milioane de euro (15,9%). Rambursarea efectivă de la UE este de numai 17,48 milioane de euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie de doar 10,38% din alocarea europeană de 168,32 milioane de euro venită prin POPAM.

Ministrul Agriculturii a participat miercuri, la Bucureşti, la primul eveniment de promovare a măsurilor din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.

MADR, prin Direcţia Generală de Pescuit (DGP-AMPOPAM), organizează în şapte localităţi, o nouă serie de evenimente de informare, în perioada 20 februarie - 14 martie 2019.

Calendarul acţiunilor de informare de la nivel local pentru următoarea perioadă este: 26 februarie 2019, la Sâmbăta de Sus - judeţul Braşov; 28 februarie 2019, la Iaşi; 5 martie 2019, la Oradea; 7 martie 2019, la Borşa; 12 martie 2019, la Băile Olăneşti - Hotel Central; 14 martie 2019, la Tulcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.