Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daea: Producătorii români au scos pe piață în această perioadă 216 tone de tomate

mediafax.ro
petre daea

Producătorii români au scos pe piață în această perioadă 216 tone de tomate, iar înainte de ajunge în piață au fost prelevate probe de la roșii și au fost analizate, a declarat vineri, ministrul Agriculturii, care a dat startul campaniei de irigat pentru anul 2017 la amenajarea de irigații Pietroiu-Ștefan cel Mare, din județul Ialomița.

"Doar producătorii înregistrați ies pe piață. De la ei se prelevează probe. Noi am început acest program (de analizare a calității tomatelor — n. r.). Am instituit această regulă pentru ca în momentul în care se recoltează primele tomate de la producătorii înregistrați să se preleveze probe și să se analizeze. La această dată s-au scos pe piață 216 tone de tomate", a spus Daea.

El a explicat că, în momentul în care se face prima recoltare, inspectorii de la autoritatea fito-sanitară analizează, la fiecare producător, probele înainte ca produsele să iasă pe piață. "La toți producătorii din România care azi scot din solarii tomate li se prelevează probe până ajung la piață. Iar acestea sunt analizate", a spus șeful MADR.

În cadrul programului guvernamental "Tomate 2017" s-au înscris până în prezent 6.816 de beneficiari, iar la acest moment pe piață se vând roșii românești în 12 județe. "Este un program guvernamental pe care l-ați prezentat în Parlament, pe care îl avem susținut cu sume bugetare în bugetul ministerului și care se concretizează la această dată în 6.816 beneficiari. Dintre aceștia, 4.200 au plantat, înțelegând prima recoltă, în această perioadă de extrasezon. Din totalul de 4.200, la 2.066 de beneficiari tomatele sunt în plin rod, iar pe piață au ieșit 106 beneficiari. Deși am avut un an mai dificil, cu un prag termic mai scăzut, totuși, cum spuneam, și eu dau date exacte și cifre care să confirme realitatea, spuneam că, într-un an cu temperaturi scăzute, am reușit să avem un avans de recoltă cu 11 zile", a declarat, joi, Petre Daea, în deschiderea ședinței de Guvern, conform Agerpres.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, în prezent, se vând în 12 județe tomate românești. "Ele, prin calitate, s-au impus în preferințele consumatorilor, față de importuri. Vom avea în continuare mai multe produse din toate județele în care noi suntem în desfășurare cu acest program", a spus Daea. Ministrul Agriculturii a precizat că prețul diferă de la o zonă a țării la alta, dând drept exemplu zona Arad unde un kilogram de roșii costă șase lei, în timp ce la București se vinde cu 12 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.