Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dalai Lama își va desemna singur succesorul, și nu China, afirmă liderii tibetani

dalai lama

Dalai Lama este singura autoritate îndreptăţită să decidă în privinţa modului în care va fi ales succesorul lui, au declarat miercuri mai mulţi lideri religioşi şi politici ai comunităţii tibetane din exil, citaţi de DPA, potrivit AGERPRES.

"Dacă Guvernul Republicii Populare Chineze va alege din motive politice un candidat pentru Dalai Lama, poporul tibetan nu îl va recunoaşte şi nu îl va respecta pe acel candidat", se afirmă într-o rezoluţie adoptată de peste 100 de participanţi reuniţi în oraşul indian Dharamsala.

Citește și: Mihai Fifor șterge pe jos cu Florin Cîțu:’Ne arată cât de prost pregătit este’

Alegerea unui succesor al celui de-al 14-lea Dalai Lama, care a împlinit în 2019 vârsta de 84 de ani, reprezintă de multă vreme o chestiune aprig disputată între China şi guvernul tibetan din exil.

Potrivit tradiţiei, o reîncarnare a lui Dalai Lama este identificată prin intermediul unei metode vechi de peste 800 de ani, cu ajutorul mai multor semne divine.

"Relaţia dintre toţi foştii Dalai Lama şi poporul tibetan a fost asemănătoare cu aceea dintre cap şi gât sau ca aceea dintre trup şi umbra sa şi, prin urmare, cele două entităţi nu pot fi niciodată separate", se afirmă în textul aceleiaşi rezoluţii.

Acesta este şi motivul pentru care tradiţia alegerii succesive a persoanei care devine Dalai Lama prin metoda reîncarnării ar trebui să continue, au adăugat semnatarii documentului.

Rezoluţia a fost adoptată la o conferinţă organizată de guvernul tibetan din exil, care îşi desfăşoară activitatea în Dharamsala.

Cel de-al 14-lea Dalai Lama s-a refugiat în India după ce China a înăbuşit o revoltă ce a avut loc în Tibet în 1959, urmată de arestarea mai multor sute de tibetani. Oficialii chinezi consideră că adepţii lui Dalai Lama reprezintă un grup de separatişti.

Citește și: Mega-lovitură! Amenzile vor exploda- Când se va întâmpla asta

Dalai Lama a oferit răspunsuri criptice în ultimii ani jurnaliştilor care i-au adresat întrebări legate de succesorul său.

În mai multe interviuri, el a sugerat că ar putea fi ultimul Dalai Lama, că succesorul lui ar putea fi ales la fel cum este ales papa de la Vatican, dar şi că urmaşul lui ar putea fi o femeie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.