'D'ale porcului': Festivalul-concurs de preparare tradiţională, între 9 şi 10 noiembrie

Autor: Nicoleta Nicolau

Publicat: 29-10-2024

Actualizat: 29-10-2024

Article thumbnail

Sursă foto: stiripesurse.ro

Festivalul-concurs "D'ale porcului" de preparare tradiţională a cărnii va avea loc în perioada 9-10 noiembrie, în parcarea Era Shopping Park Oradea, cu un concurs în premieră al echipelor de politicieni, invitaţi "să muncească pentru bihoreni".



Potrivit directorului de festival, organizatorul Nicolae Pop, evenimentul "D'ale porcului", ajuns la ediţia a XI-a, este, în acest moment, "cel mai important festival-concurs de preparare tradiţională a porcului şi printre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradiţională din România".

"Ediţia a XI-a este mai devreme decât de obicei pentru că ne influenţează foarte mult alegerile şi ne suprapunem puţin peste campania electorală, ceea ce nu e neapărat un lucru rău. În acest context, ne-am gândit la ceva inedit pentru această ediţie. Am provocat filialele bihorene ale partidelor politice să vină să concureze duminică, în a doua zi de concurs când se ţine acel "D'ale porcului pro", un concurs între echipe conduse de profesionişti, sau din care fac parte profesionişti. Am trimis invitaţii tuturor. (...) Lista este deschisă chiar şi candidaţilor independenţi. Un moment propice pentru a arăta că le pasă de tradiţii şi că vor să conserve şi să păstreze tradiţiile bihorene, cele gastronomice, aici. Vrem să îi vadă oamenii că sunt dispuşi să muncească pentru ei, învârtind în ceaun. Îi vedem atât de rar muncind pentru oameni încât cred este o oportunitate pentru ei", a declarat, marţi, în conferinţă de presă, Nicolae Pop, alături de directorul general al Asociaţiei Firmelor Bihorene, Radu Silaghi.

La concursul gastronomic de sâmbătă vor participa 10 echipe ale unor primării şi alte 10 echipe duminică. Până acum s-au înscris echipe din Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Ungaria, alături de care vor concura şi echipele a trei şcoli de meserii din domeniu, liceele tehnologice "Mihai Viteazul" din Oradea, din Cadea şi din Marghita.

Fiecare din acestea va primi câte un porc abatorizat de la Comtim, pe care îl vor transforma în bucate supuse jurizării: cârnaţi, caltaboşi, toroş şi un produs special. De asemenea, se va concura şi la "capitolul" pălincă.

Juriul acestei ediţii este format din profesionişti recunoscuţi în arta culinară şi totodată importanţi promotori ai bucătăriei tradiţionale româneşti: chef Mocan Emanuel- vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naţionale a României medaliată cu argint la IKA 2024; Cerasela Lungu - căpitanul echipei regionale "About Taste Academy" medaliată cu bronz la IKA 2024; chef Nina Rus - manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner "Bunătăţile lu' Nina", dublu medaliată cu bronz la IKA 2024; arheologul culinar Mircea Groza, autor "Zămuri - supe, zupe şi năcreli" şi Oana Igretiu - owner site Savori Urbane.

Celor 5 "externi" li se vor adăuga profesionişti bihoreni ai artei culinare, dar şi reprezentanţi ai partenerilor/ sponsorilor.

Ca şi în celelalte ediţii, va fi organizat şi un târg pentru producătorii locali care vor aduce spre vânzare diverse produse, de la ceramică, până la lemn, lavandă, îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Pe toată perioada festivalului, atmosfera muzicală va fi asigurată de ansambluri folclorice şi solişti vocali din judeţ, iar duminică, programul evenimentului se va încheia cu un concert susţinut de Ionuţ Fulea, acompaniat de orchestra Rapsodia bihoreană, dirijor Liviu Buţiu.

Detalii privind competiţia (inclusiv foto/ video) se găsesc pe site-ul dedicat www.fcdp.ro.

Festivalul-concurs "D'ale porcului" are ca scopuri principale conservarea şi promovarea tradiţiilor bihorene de preparare a porcului.

În cele zece ediţii de până acum, au fost prezenţi peste 12.000 de vizitatori/ediţie, au participat 50 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Satu Mare şi din Ungaria, iar echipele au fost jurizate de peste 20 de profesionişti din domeniu. Evenimentul a obţinut două recorduri mondiale ("Cel mai lung caltaboş" şi "Cel mai lung mititel"), deţine trei băuturi oficiale sub marca "doboRÂT" (berea Bers Nova, vinul Familiei Darabont şi pălinca Trămuţa) şi are propriul imn.

Festivalul-concurs "D'ale porcului" este organizat de Asociaţia Culturală D'ART Oradea (deţinătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România - Filiala Judeţeană Bihor, partener gold fiind Comtim, iar partener silver, Star Stone. Organizarea unui asemenea eveniment costă în jur de 40.000 de euro, a precizat organizatorul.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri