Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Damascul denunţă patrulele militare turce de lângă Minbej, în nordul Siriei

Agerpres
siria damasc

Autorităţile de la Damasc au denunţat marţi patrulele militare desfăşurate de forţele turce lângă oraşul Minbej, iniţiate în cadrul unui acord cu SUA pentru reducerea tensiunilor în nordul Siriei, informează AFP, preluată de Agerpres.

Patrulările au început luni lângă Minbej, în prezent sub controlul unei coaliţii susţinute de Washington şi dominată de o miliţie kurdă, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG). Această miliţie kurdă, aliată crucială a SUA în lupta antijihadistă, este considerată un "grup terorist" de Ankara, care a ameninţat de mai multe ori că va lansa o ofensivă împotriva Minbej, unde sunt staţionate şi trupe americane şi franceze.

"Siria condamnă ferm şi respinge incursiunile forţelor turce şi americane în sectorul Minbej", a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Damasc, citat de agenţia de presă Sana.

Într-o ţară distrusă din 2011 de un război sângeros ce implică numeroase părţi beligerante, regimul de la Damasc, care controlează deja mai mult de jumătate din teritoriul sirian, nu-şi ascunde hotărârea de a recuceri întreaga ţară. El critică regulat intervenţiile în nordul sirian din partea Turciei, susţinătoare tradiţională a insurgenţilor, dar şi sprijinul militar acordat de SUA kurzilor.

Sursa citată marţi denunţă astfel "agresiunea continuă la adresa suveranităţii, securităţii şi integrităţii teritoriale" a Siriei, întreprinsă de SUA şi Turcia.

Pe fondul conflictului din Siria, comunitatea kurdă a obţinut o autonomie de facto asupra teritoriilor aflate sub controlul ei în nordul ţării, spre marea îngrijorare a Turciei, care nu doreşte să vadă propria sa comunitate kurdă dezvoltând aspiraţii similare.

Turcia se arată foarte virulentă la adresa prezenţei combatanţilor kurzi în Minbej şi a ameninţat de mai multe ori că va lansa o ofensivă după ce a reuşit, în martie, să alunge YPG din enclava lor din Afrine, în nord-vestul Siriei.

Însă eforturile diplomatice ale Washingtonului şi Ankarei, doi aliaţi în cadrul NATO, au permis adoptarea la începutul lui iunie a unei foi de parcurs pentru a reduce tensiunile. În urma acordului, YPG a anunţat "retragerea" din Minbej a ultimilor lor "consilieri militari".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.