Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Damen Galaţi va proiecta şi va construi patru noi fregate pentru Olanda şi Belgia

profit.ro
damen mangalia

Ministerul olandez al Apărării, Damen şi Thales au semnat contractul pentru proiectarea, construcţia şi livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW); două pentru Olanda şi două pentru Belgia. Navele vor fi construite la şantierul Damen din Galaţi, urmând ca sistemele de armamente să fie montate în Olanda. Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lăţime maximă de 18 metri şi un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni şi capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncţionale clasa Karel Doorman.

”Ministerul olandez al Apărării, Damen şi Thales au semnat contractul pentru proiectarea, construcţia şi livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW); două pentru Olanda şi două pentru Belgia. Acordul a fost semnat pe HNLMS Karel Doorman de secretarul de stat al Apărării Christophe van der Maat, CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen, directorul general Damen Naval, Roland Briene, şi CEO-ul Thales Olanda, Gerben Edelijn, în timpul primei zile a festivalului maritim Sail Den Helder”, anunţă constructorul, scrie news.ro.

Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncţionale clasa Karel Doorman. Ele pot fi utilizate pentru mai multe sarcini, însă accentul va fi pus pe războiul anti-submarin. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică şi vor fi proiectate să navigheze cât mai silenţios, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord va fi o suită cuprinzătoare de senzori pentru a detecta submarinele.

„Achiziţia fregatelor ASW are loc în felul în care îl prefer: printr-o cooperare intensă, între ţări, forţe armate şi industrie. În timp, rezultatul va fi un sistem de arme inovator şi puternic. Acest lucru va fi în beneficiul nostru, ca utilizatori direcţi, dar şi al Europei şi al NATO”, spune secretarul de stat olandez Christophe van der Maat.

Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lăţime maximă de 18 metri şi un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni şi capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite - UWWS), un sistem de război de suprafaţă (Above Water Warfare System - AWWS) şi momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) şi Naval Strike Missile (NSM). Fregata poate găzdui şi alte arme, cum ar fi rachete mai puternice şi arme laser de înaltă putere. Există, de asemenea, ambarcaţiuni şi avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum şi aerian.

„Acesta este un proiect minunat şi un nou capitol special pentru divizia noastră navală Damen. Suntem mândri să construim aceste fregate frumoase şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu mulţi parteneri şi furnizori, în mare parte olandezi, la acest proiect. Cu aceste proiecte de lansare ale clienţilor, păstrăm cunoştinţele vitale în propria ţară şi astfel şi locul nostru între principalii constructori de nave complexe din lume. Mai important, echipajele marinelor olandeze şi belgiene primesc fregate de ultimă generaţie pentru a-şi îndeplini sarcinile vitale”, a declarat directorul general al grupului Damen Shipyards, Arnout Damen.

Actualele fregate multifuncţionale ale clasei Karel Doorman au fost construite începând cu anul 1985 de către Damen Naval (la acea vreme Koninklijke Maatschappij de Schelde). Între 1991 şi 1995, au fost livrate opt fregate clasa M, dintre care şase au fost vândute în cele din urmă altor ţări, inclusiv două către Belgia. Odată cu sfârşitul duratei de viaţă a acestor nave, Ţările de Jos şi Belgia au decis în comun să îşi înlocuiască navele cu aceste fregate ASW. Prima navă este preconizată să fie livrată în 2029.

„Suntem încântaţi că Thales a fost din nou selectat să furnizeze senzori şi sisteme de control al incendiului pentru o nouă clasă de nave pentru Marina Regală a Ţărilor de Jos. Echipajul fregatelor ASW se va putea baza pe sistemul nostru ultramodern de război de suprafaţă (Above Water Warfare), care oferă o apărare eficientă împotriva ameninţărilor actuale şi viitoare. Împreună cu navele germane F126, fregatele belgiene şi olandeze ASW vor folosi tehnologie avansată identică pentru apărarea şi protejarea obiectelor de mare valoare”, a declarat Gerben Edelijn, CEO Thales Olanda.

Întregul proiect este o operaţiune comună cu Ministerul Olandez al Apărării, o parte din lucrări urmând a fi efectuate chiar de către Minister.

„Avem aproape 150 de ani de cunoştinţe, abilităţi şi tehnologie pentru a coordona şi executa proiectarea şi construcţia navelor maritime complexe. Acest lucru se face nu numai în Ţările de Jos, ci şi la şantierul nostru din România, unde vor fi parţial construite corpurile navelor”, a afirmat Arnout Damen.

Aceste corpuri vor ajunge apoi la Vlissingen pentru finalizarea lor ulterioară, instalarea şi integrarea sistemelor de arme şi, în cele din urmă, punerea în funcţiune a fregatelor pentru a fi livrate marinelor belgiene şi olandeze.

Damen operează 35 de şantiere navale şi alte 20 de companii în 20 de ţări, susţinute de o reţea de vânzări şi service la nivel mondial. Damen Shipyards Group oferă locuri de muncă directe pentru peste 12.500 de oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.