Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Andronic, revoltat de atacurile urșilor: Ne punem întrebarea legitimă dacă nu cumva Gabriel Păun își dorește un Ministru care să apere mai degrabă animalele

Inquam Photos / George Calin
Dan Andronic Comisie anchetă

Jurnalistul Dan Andronic, de la Evenimentul Zilei, publică recent un editorial intitulat Dilema Păunului – omul sau ursul?. Gazetarul atrage atenția asupra crizei urșilor din România, după ce mai mulți oameni au fost atacați de animale și dă mai multe exemple recente petrecute în țara noastră. După ce prezintă date despre numărul urșilor din România, el își îndreaptă atenția și asupra celor care, în declarațiile publice, iau apărarea urșilor.

„În acest context absolut alarmant și adeseori tragic, pentru a veni în sprijinul populației terorizate, Ministerul Mediului vine cu soluții concrete și propune un proiect de lege pentru a permite intervenția rapidă în caz de pericol. ”Tocmai din aceste considerente lucrăm la proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație”, a scris Tánczos Barna pe rețeaua de socializare.

În același context, reacția unor organizații de mediu este extrem de neașteptată. Gabriel Păun, consilier onorific al Primului Ministru, cere, nici mai mult nici mai puțin, demiterea Ministrului Mediului, acuzându-l că ar legifera, pe ascuns, vânătoarea de trofee. Este bine cunoscută implicarea lui Gabriel Păun în scandalul internațional, un scandal creat de același activitst, în legătură cu împușcarea unui urs în România de către prințul din Lichtenstein. Gabriel Păun nu s-a sfiit să-i dea ursului un nume, ca să ni-l apropie, să-l facă mult mai uman și să stârnească un val de emoție și un elan de solidaritate cu animalul. Dar și Alexandru, maratonistul de 39 de ani, avea un nume, o familie, o poveste, și activistul de mediu nu a reacționat deloc în același mod la moartea lui Alexandru. Nici la ultimele două evenimente tragice din Harghita, unde niște medici inimoși n-au vrut să se dea bătuți și să mai piardă încă o viață din cauza ursului, așa că au operat timp de 6 ore.

Ne punem întrebarea legitimă dacă nu cumva Gabriel Păun își dorește un Ministru care să apere mai degrabă animalele sălbatice, nu oamenii. Păun își dorește, de asemenea, un Ministru care să facă ceea ce îi spune activistul, nu bunul simț și preocuparea legitimă pentru siguranța populației. Un Ministru care, dacă nu se supune doleanțelor activistului, este bun de aruncat la coș. Pentru că altfel activistul face imediat o petiție prin care să ceară demisia ministrului respectiv. Pentru că, din nou, nu oamenii contează, nici siguranța lor, nici turismul în siguranță, nici viața omului, ci ideologia care-ți spune să nu omori ursul, că tu ești de vină dacă ursul te atacă, dacă vine la tine în curte, în casă, dacă îți omoară animalele și dacă te omoară și pe tine. Între timp, ursul nu știe nimic de petiții, de ideologii, de politică, nu-i pasă că ne certăm între noi, că nu sunt legi care să țină sub control populația de animale sălbatice, el va continua să facă ce știe, adică să se înmulțească și să vină tot mai des în zonele locuite, din nefericire, și să atace oameni nevinovați, pentru că este, în definitiv, un animal sălbatic.

Sigur, activiștii de mediu vor spune că ursul nu mai are păduri în care să se desfășoare. Dar specialiștii ne asigură că nu de păduri virgine are nevoie ursul, ci de lăstărișuri, de poieni în care cresc tufișurile de mure, de luminișuri în care se coc frăguțele. Și oricum, chiar dacă ar fi mai bine cu mai multă pădure, până plantăm pădurile în care ursul să se poată desfășura, nu putem lăsa oamenii fără apărare.

Toți cei care își pun întrebarea legitimă: ce facem cu urșii?, să își mai pună următoarea întrebare: Dacă un criminal vine și mă atacă pe mine sau un membru al familiei sau câinele pe care-l plimb prin parc, eu nu am dreptul să mă apăr? Sau mă las cuprins de vinovăție și mă pregătesc de tragedie?

Și dacă se întâmplă să nu mai avem niciun strop de umanitate și să gândim doar pragmatic, mai rămâne o întrebare de pus: cine plătește echipele de intervenție care se deplasează în urma miilor de apeluri de la 112? Echipele de jandarmi cu câini specializați, pompieri, echipajele de pe salvări care se deplasează la fața locului, salvamontiștii, medicii care operează, psihologii care ar trebui să vindece traume?

Niciun stat și niciun ONG nu pot compensa viața fie și a unei singure victime. Să ne păstrăm capul pe umeri și să nu uităm că Alexandru, maratonistul care iubea muntele și care, în drumețiile lui, lăsa mâncare pentru animalele sălbatice, sigur nu și-ar fi imaginat că va sfârși sfâșiat de un urs”, a precizat Dan Andronic în Evenimentul Zilei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.